V tomto poněkud pošmourném čase si určitě večer dáme něco voňavého – i kdyby to byl jen šálek dobrého čaje. Možná si při večerním posezení v kuchyni nebo při přípravě večeře uvědomíme jednu věc: v předvánočním a vánočním čase byla kuchyně do posledního koutku provoněná nejlákavějšími vůněmi, které teď ale někam úplně zmizely. Kuchyně je tak nějak bezvýrazná, méně lákavá, něco tu podvědomě postrádáme. Vůně čerstvě upečeného koláče nebo chleba, vůně čerstvě umleté kávy, nebo vůně vanilky či skořice – to všechno působí domácky, uklidňujícím dojmem. Dokonce bylo nedávno zjištěno, že vdechování vůně vanilky prohlubuje a uklidňuje dýchání.

Do kuchyně rozhodně více patří vůně koření a bylinek než třeba pronikavá vůně květin. I když koření má být neprodyšně uzavřeno v dózách, právě vanilce můžeme nechat vyniknout tak, že kousek zašijeme do malého plátěného sáčku, který necháme viset v prostoru.

VanilkaVanilkové aroma se v dnešní době vyrábí převážně synteticky. Příjemnou domácí atmosféru si vytvoříme tak, jak už to dělaly naše babičky a prababičky: vezmeme celý vanilkový lusk, rozkrájíme jej na kousky a ty vložíme do cukřenky. Moučkový cukr na koláči potom bude krásně vonět - a celá kuchyně bude mít jemný, nevtíravý odér.

SkořiceSkořice je všestranně použitelná – sypeme ji nejen všude, kam správně patří (klasická krupičná kaše), ale využít ji můžeme také jako rychlou náhražku a ošizení, když třeba dojde džem – palačinky tak třeba místo namazání džemem posypeme skořicí a moučkovým cukrem. Z vůně skořice se můžeme těšit stále, když si pořídíme třeba svíčky obalené a převázané skořicovými stonky.

Muškátový oříšekKoupíme jej i nastrouhaný, ale uchováváme jej lépe v celku a nastrouháme potřebné množství přímo do pokrmu, aroma pak bude mnohem intenzivnější. Trošku strouhaného oříšku k provonění prostoru můžeme vložit do maličkého plátěného sáčku, který položíme na poličku v kuchyni.

-ag-Foto: Archiv In