Dříve se pečlivě zavírala před návštěvami, teď je sem rovnou a bez okolků vpustíme. A ještě je tady klidně necháme vařit! Řeč je o kuchyni, která ve své nové podobě 21. století už ovšem vypadá diametrálně odlišně než stará úzká „nudle“. A naopak: protože je kuchyně na očích povětšinou v otevřeném obytném prostoru, jednoduše musí vypadat úžasně a měla by dokonale zapadnout do celkového stylu celé propojené místnosti, která může mít 50, ale i 100 m2. A kruh se uzavírá: právě protože je nyní kuchyně tak krásná a často je nejdražší částí bytu, nebudeme ji přece schovávat! Stala se ryze společenskou místností, kde se už neváháme usadit s návštěvou. Je pro to několik důvodů: dávno už tu třeba není důvod vidět špinavé nádobí, vše je schováno v myčce. Kuchyňské skříňky si vzhledem nezadají s designem a kvalitou „obývacího“ nábytku, kuchyňská polokřesílka skýtají pohodlí, proměnlivé světlo zase příjemnou atmosféru...To vše nás nutí kuchyni ukázat, ale ne se s ní jen chlubit jako s dávným salonem, ale opravdu ji maximálně využívat – vždy je tu pohodlně, jídlo a pití vždy při ruce - místo jako stvořené pro popovídání s přáteli a společné vaření.

A to je v našich zemích docela revoluční změna a nóvum – uvařit si něco společně a bavit se přitom. Během příjemného večera každý připraví nějakou tu svou specialitku - je to bezprostřednější - zobeme přitom předkrmy, pijeme víno... Pryč je starý obrázek, kdy z cudně uzavřené kuchyně vybíhá hospodyně s předem připravenými pochoutkami, načež až potom se rozproudí zábava. Samozřejmě něco se i dnes musí připravit předem, asi nebudeme s hosty péct bábovku, ale saláty, těstoviny a i třeba takové věci jako špízy nebo guláše, na které má každý svůj zaručený recept, můžeme připravovat spolu.

Někoho ale ona dnešní otevřenost kuchyně stále ještě možná znervózňuje - jak je kuchyně v tom celém otevřeném prostoru přímo na očích, to každý ještě tak zcela nemůže překousnout. Má snahu ji schovávat a zasadit do starého systému, podle kterého bylo celkem striktně rozděleno, kam se návštěva pouští a kam ne - systému, ve kterém bývalo jasně vymezené: návštěva se do kuchyně nezve.....

-ag-Foto: Archiv In