V polovině března většinou už pojídáme nějaké ty čerstvé zelené výhonky. Ne tak letos, pod hromadami sněhu nějak neraší ani cibulka, ani třeba mladé kopřivy nebo šťovík, které jsou tak dobré na jarní pročišťovací kůru.

Nezbývá tedy než se spolehnout pořád ještě na kupovanou zeleninu a připravovat ji co nejvíce syrovou, ve formě salátu. To ale pořád nejde, takže se nabízí zřejmě druhý nejlepší způsob přípravy: šetrná úprava v elektrickém parním hrnci. Chuť zůstane úžasná a z jídla nezmizí vitamíny, minerály, ani další cenné látky.

Co je kolem elektrických parních hrnců nového? Především poněkud zlevnily; už se dají sehnat i v cenách kolem 1000 korun, i když hlavní cenové rozpětí zůstává někde mezi 1500 –2000 korunami.

Zajímavostí je rozhodně speciální „systém rozptylu aromatu“, který je založený na přítomnosti zvláštního turbo kroužku. Tak je možné do parní nádoby umístit čerstvé nebo sušené bylinky, jejichž vůně během vaření v páře dokonale prostoupí připravované pokrmy. Jiný turbo kroužek zase zabraňuje usazeninám vodního kamene v přístroji.

Praktické jsou programy, kterými disponují některé hrnce: například program na přípravu rýže nebo polévky. Komfort doplňují funkce jako dotykové ovládání, odložený start nebo program přihřívání jídel.

Výkon elektrických parních hrnců činí obvykle 700 – 900 watů, připravíme v nich najednou jídlo pro 4 – 6 osob. Hrnce mají většinou dvě mísy nad sebou, jejich celkový objem bývá 6 až 7 litrů. Pro bezpečné vaření mají parní hrnce zabudovány kondenzátory par. Varnou (odnímatelnou) část spotřebiče můžeme mýt v myčce.

Hrnce mají stále dvě nebo tři patra (mísy) na sebou, součástí vybavení je mísa s přihrádkami na vaření několika jídel současně, již standardem je nádoba na přípravu rýže a nádoba na vaření barvících potravin, zejména mrkve. Dále je tady i speciální nádoba na vaření ryb nebo praktické vestavné držáčky na vejce i ukazatel hladiny vody.

-ag-