Co bude dnes k večeři ? To je otázka, která pronásleduje nejednoho či spíše nejednu z nás. Nejsme-li vegetariáni, začne nám brzy výběr našich tradičních mas připadat poněkud fádní. Navíc, pokud nám záleží na zdraví celé naší rodiny, je nám jasné, že hovězí i vepřové bychom měli omezit, a přednost bychom měli dát spíše drůbežímu nebo králičímu masu. Jenže kuře, byť 100x jinak, se také jednou přejí. Kachna s husou jsou zase poněkud tučnější a krůta je přece jen pro menší rodinu k běžné večeři trochu rozměrnější. Což tedy dát si pštrosa? Jde o maso lahodné, chutné, křehké, chuťově příbuzné se šťavnatým ekologickým hovězím z mladého kusu a pozor, zcela bez cholesterolu.

Jak na to?Tedy kde je takové maso k mání? Už v řadě obchodů s drůbežím masem či v některých supermarketech. Nejlepší však je, když se vypravíte přímo na některou pštrosí farmu, kterých už je v našem státě poměrně dost. Některé mají své internetové stránky, takže se můžete s majiteli již předem dohodnout na podmínkách odběru. Pokud nemáte přístup k internetu, stačí se přeptat ve vybraných lokalitách a určitě nějakého chovatele naleznete. Vždyť dnes už poměrně často můžeme vidět, když projíždíme českou či moravskou krajinou, ve výběhu místo koní či krav nebo oveček pobíhat pštrosí stádečko.

Jde jen o maso?Rozhodně ne. Na takové pštrosí farmě si můžete zakoupit i čerstvá neoplodněná pštrosí vejce. Používají se stejně jako slepičí, ovšem s tím rozdílem, že jedno pštrosí vejce nakrmí tak 12 strávníků. Dále je ke koupi pštrosí kůže, která se dá využít k výrobě kabelek, tašek, kabátů, límcových vložek a dalších oděvů. Mnozí také neodolají koupi nádherného pštrosího peří, které se hodí k dekorativním účelům, přidává se jako ozdoba na klobouky, vyrábějí se z něj vějíře nebo prachovky.

Dělení masaZ jednoho dospělého pštrosa lze získat asi 42 kg kvalitního masa. Nejvíce masa pochází z nohou, zbytek pak z krku, křídel, prsou, žeber a ocasu. Nejkvalitnější maso se hodí na steaky, další pak na guláš či se z něj dají vyrábět i klobásy.

V obchodě zaplatíme za pštrosí steaky 350 - 450 Kč za 1 kg, za gulášové maso kolem 200 Kč a za maso s kostí vhodné k vývaru kolem 50 Kč. Na farmě je pak samozřejmě cena příznivější.

Zpracování pštrosího masaFarma Brutus Kov radí, že : maso vhodné na steaky je třeba pořezat na plátky a naložit do koření, jako je třeba česnek, grilovací koření, či jiné podle naší fantazie. Maso bychom měli nechat alespoň 20 minut odležet. K pštrosímu masu můžeme přidávat slaninu, můžeme je také zpracovávat na řízky či na svíčkovou. Maso, které je podobné kližce se hodí na guláš či na dušení se zeleninou. K pštrosímu masu můžeme podávat všechny typy příloh, na které jsme zvyklí – tedy hranolky, brambory, bramborovou kaši k úpravě s omáčkami pak knedlíky.

Pštrosí bifteky4 pštrosí steaky naložíme do marinády z 3 polévkových lžic jedlého oleje, 1 polévkové lžíce rajského protlaku nebo kečupu, 1 čajové lžičky hořčice – nejlépe francouzské, 1 polévkové lžíce smetany, 1 polévkové lžíce jemně nakrájené petrželky, 1 polévkové lžíce jemně krájené cibule, na špičku nože čerstvého chilli, 1 čajové lžičky soli, 1 čajové lžičky sladké papriky, 1 čajové lžičky kari koření, 1 čajové lžičky sojové omáčky.

Všechny přísady smícháme a naložíme do nich pštrosí steaky na 2 - 4 hodiny. Pak steaky osmažíme buď ve vyšší vrstvě oleje či grilujeme. Podáváme s hranolky nebo s opečenými brambory a se zeleninovou oblohou.

Pštrosí kapsa plněná klobásou a nivou4 silnější pštrosí steaky, 1 lžičky sladké papriky, 15 dkg nivy, 4 menší nožičky ostravské nebo jelení klobásy, olej, sůl

Steaky nařízneme, až vytvoříme kapsu, osolíme, opaprikujeme, zakapeme olejem, nejlépe olivovým, případně slunečnicovým, a kapsy naplníme plátky nivy a každou kapsu pak půlkou nožičky klobásy nakrájenou na kolečka. Kapsy pak sešijeme nití nebo sepneme párátky či speciálními jehlami. Vše necháme odležet nejlépe do druhého dne. Pak smažíme ve fritovacím hrnci nebo grilujeme. Podáváme s brambory a brusinkami a se šlehačkou či s hranolky a kyselou okurkou.

Pštrosí medailonky s bylinkovým máslem 80 dkg pštrosího masa na steaky v celku, z kterého nakrájíme kostky o rozměrech asi 4 x 4 cm a šířky asi 3 cm, máslo, sušené francouzské bylinky (směs), sůl, citrón

Máslo utřeme s bylinkami a solí. Polovinu této směsi promícháme s medailonky a necháme alespoň několik hodin odležet. Pak maso grilujeme. Na talíř pak položíme hotové medailonky, poklademe je druhou částí bylinkového másla a plátkem citrónu. Podáváme s bramborovou kaší a s kompotem.

Pštrosí živáňskáPřibližně 1 kg pštrosího masa na steaky, grilovací koření, 4 polévkové lžíce červeného dezertního vína, 4 polévkové lžíce oleje, 15 dkg cibule, 15 dkg slaniny, 20 dkg drůbežích jater

Maso nakrájíme na kostky velikosti vhodné pro navlékání na jehly či rožně vhodné pro grilování, stejně tak nakrájíme i slaninu, cibuli nakrájíme na kolečka. Směs okořeníme grilovacím kořením, zalejeme dezertním červeným vínem a olejem. Vše uložíme do chladu na několik hodin.

Pak vše střídavě navlékáme na grilovací jehly či rožně a prokládáme ještě čerstvými drůbežími játry. Opékáme na grilu či nad živým ohněm a podáváme s chlebem či s hranolkami a se zeleninovou oblohou.

Pokud pštrosí maso neseženete a rádi byste je ochutnali, navštivte výběrové restaurace či vinárny, mnohé ho mají již pravidelně na jídelníčku. Speciality z pštrosího masa stojí od 115 do 190 Kč.

Dobrou chuť.

-daš-Foto: Archiv In