Pohodlné sezení na židli je dáno několika faktory – mezi nimi jdou i takové zdánlivé maličkosti jako je délka sedáku. První věcí, kterou musíme zkontrolovat, je pohodlná výška – a ta je logicky pro každého člověka jiná. Každou židli si v obchodě musíme důkladně vyzkoušet. A to nejen tak ledabyle v prostoru, ale přímo u stolu. A zase ne u ledajakého, ale přímo u toho, u kterého budeme sedět doma. Pokud stůl doma máme a chceme dokoupit jenom židle, změříme si doma výšku stolu, v obchodě vybereme stejně vysoký a na vyhlédnuté židli se bez okolků usadíme přímo u něj. V některých showroomech a obchodech mají na stolech i nádobí – a tím lépe si můžeme vyzkoušet, zda se nám bude pohodlně a příjemně stolovat. Všimněme si, jak vysoko je stolní deska vzhledem k našemu předloktí - mělo by svírat zhruba pravý úhel.

Potom si zkusme uvědomit, kde máme nohy – nejlepší z možností je takzvaná trnož u stolu – podélná tyč spojující nohy. Najdeme-li takový stůl a neváhejme! Bude se nám sedět příjemně i delší dobu, třeba když si budeme u stolu večer číst.

Důležité je opěradlo židle, a to nejen jeho délka , ale také sklon a případné prohnutí.Výhodou ohýbaného dřeva je možnost vytvarovat bederní opěrku – vypouklinu v oblasti kříže, což je pro pohodlí a správné držení zad zásadní. Podobný tvar by měl mít i opěrák čalouněný, vyplétaný, prostě každý. A tady jsme u úhlu, který má svírat sedák a opěradlo židle. V případě zmíněného bederního prohnutí bude ovšem úhel proměnlivý, v nižší křížové části menší, nahoře úhel větší. Jinak u rovného opěradla dáme pozor na příliš kolmé opěradlo, blížící se úhlu pravému.

Opěradlo volíme raději vyšší opěradlo, ať už bude polstrované, nebo dřevěné. Vyšší, flexibilní a širší opěradlo je také znakem pohodlnosti, na takové židli se nám pravděpodobně bude sedět dobře.

A co nohy židle? Zadní nohy mají poněkud ubíhat, židle by měla být poněkud „rozkročena“ směrem dozadu (ale ne moc, abychom při chůzi kolem ní nezakopávali). To je důležité u židlí, které bereme ke stolování na terasu ale zejména na trávník, kde není dokonale rovný terén, tyto židle by měly být co nejstabilnější.

-ag-