Propečená pečínka, křehoučká nádivka a nadýchané mazance – to je obvyklé velikonoční menu. Toto všechno většinou na slavnostním stole nechybí, spolu s dobrou velikonoční polévkou a třeba i dortem. Navíc jsou tady ale k vyzkoušení i různé maličkosti, chuťovky, saláty a další věci, které přinášejí po skončení zimy trochu jinou chuť s nádechem jara. Jídla vonící bylinkami a se spoustou zeleně.

Do jídelníčku bude dobré zařadit i co nejvíce zeleniny, třeba i v neobvyklejších úpravách. Vitamíny bychom měli zásobit hlavně děti, nenechat je napospas jen čokoládovým zajícům a vajíčkům. To je sice taková velikonoční povinnost, ale dopovat děti budeme přitom i spoustou ovoce a zeleniny. Chutně upravené samozřejmě, abychom ji nepřipravovali nadarmo....

Vyzkoušet můžeme delikátně nakyslou šťovíkovou omáčku, kopřivovou velikonoční nádivku nebo i levný a výborný „kopřivový “špenát“ a mnoho různých jarních salátů, které vymyslíme sami z toho co dům dá.

Například brokolice dosti zlevnila, jak jsem přes zimu zaznamenali – tím lépe pro nás pro všechny. Z dříve přece jenom dražší zeleniny se stává zeleninou, která by měla být na stole skoro denně a kterou pro její přímo skvělý zdravotní přínos můžeme bez obav vyzkoušet na jakýkoliv způsob. Ovšem zdaleka nejzdravější je syrová – zkusíme proto velikonoční salát, skládající se z miniaturních růžiček brokolice, lístků pampelišek, spařených lístků kopřiv a šťovíku – vše přelito dresingem z plísňového sýra.

Ale skončíme přece jenom tím tradiční – a sladkým:Figurky pro dětiDěti zaměstnáme, když s nimi upečeme a necháme je ozdobit velikonoční perníčky. Děti budou vykrajovat nebo modelovat z perníkového těsta zvířátka. Upečené perníkové zajíčky nebo slepičky pak zdobíme bílou cukrovou polevou, kuřátka polijeme polevou žlutou.

Koláč, perník na plech i bábovku ozdobíme „jarní“ žlutou a bílou polevou. Přelijeme upečený korpus jednou barvou cukrové polevy, druhou barvou vytvoříme ozdůbky. Na tácu pak pečivo ještě přizdobíme – třeba dokola po míse rozsypanými lentilkami.