Když přicházíme po práci domů, většinou snad v 90% máme chuť si sednout. A to i tehdy, pokud jsme unaveni po celodenním sezení v kanceláři – zcela paradoxně. V tom případě by to sice chtělo chvíli odpočinku a jít si zaběhat. To je však většinou jenom teorie, pokud zůstaneme doma, spočineme ani ne třeba v pohodlném křesle, ale hned rovnou na kuchyňské židli A i proto by tato židle měla být maximálně pohodlná.

V každé místnosti jsou velmi důležitým prvkem židle – i když se to někdy na první pohled nezdá. Místnost bude tak pohodlná, útulná, jak pohodlné jsou tu židle, to je známá pravda. A platí to pro kavárnu stejně tak jako pro kuchyni či jídelnu u nás doma. Mluvíme- li v tomto kontextu nyní o kuchyňské židli, máme na mysli nejen židli jídelní, tedy nízkou, nikoliv další židle, které jsou už dnes v našich kuchyních samozřejmostí – a to je židle pracovní (mobilní) a židle barová (vysoká).

Jídelních židlí je nepřeberně, vybírat můžeme mezi typovými řadami i designérskými lahůdkami. Je samozřejmě několik výjimek, které jsou unikátní, dokonalé a zcela nadčasové. A mezi nimi je první a nejslavnější židle Thonet číslo14 (design Michael Thonet 1859). To je světový fenomén, naprostý unikát. Bylo o ní řešeno snad už všechno – hrála v bezpočtu filmů, seděl na ní Pablo Picasso i Marylin Monroe – jen do roku 1930 se uvádí, že židle bylo prodáno přes 30 milionů kusů (a podle jiných pramenů dokonce až 50 milionů kusů) po celém světě. S touto židlí, která je od doby svého vzniku stále na trhu po celém světě, prostě nemůžete šlápnou vedle.

Stejně tak jako s další klasikou, židlemi Thonet tentokrát z 30. let 20. století, kdy je navrhovali v kombinaci ohýbaného dřeva a kovových trubek světoví architekti Mies van der Rohe, Marcel Breuer nebo Mart Stam.

Takovýmto židlím je nejlépe nechat vyniknout ve větší samostatné jídelně – pomocí nich vytvoříme opravdu důstojný a dominantní jídelní kout.

-ag-