Tedy přesněji – chystáme se ji zorganizovat na vlastní zahradě. Pokud s tím nemáme zkušenosti, naučíme se to a také to vyzkoušíme ideálně právě nyní, na začátku sezóny; a potom už po celé léto a babí léto budeme zářit coby výborní hostitelé.

Jak hosty pozveme? Nejefektivnější je rozeslat jednoduše e-maily nebo pozvánky poštou (to samozřejmě už zabere trochu více času). Pozvánky by měly být hezké, vtipné, ale hlavně také přesné, s vyčerpávajícími informacemi. Třeba s přílohou – s mapkou cesty, pokud bydlíme v novém domě a nikdo ještě pořádně neví kde. Můžeme připojit popis cesty a spojení veřejnou dopravou. Také informace o parkování jsou důležité: na něj upozorníme už v pozvánce – pokud očekáváme více aut, informujeme hosty rozhodně předem, jestli mohou parkovat na zahradě, nebo před domem, případně kde přesně mají nechat auto. Jinak by nám potom každý zvlášť mohl volat právě v době, kdy budeme mít plné ruce práce s příchodem hostů.

V pozvánce je důležitá jedna věc: poprosíme o potvrzení účasti, abychom věděli, kolik hostů se nám sejde a pro kolik připravit jídlo, pití, ale také aby bylo jasno ohledně nádobí, příborů a podobně. Můžeme požádat, aby potvrdili účast, nebo naopak, aby se ozvali pouze v případě že nepřijdou (jinak s nimi počítáme). Protože praxe je ale jiná (někdo může zapomenout zavolat), nejjistější bude, když hosty po nějaké době sami obvoláme.

Mezitím budeme chystat jídelníček a další související věci. Vyřešit musíme například jednu věc - sezení.

Bude se sedět nebo postávat?Na co hosty posadíme? A máme dost židlí? Nejlepší je zřejmě na zahradě zvolit kombinovanou metodu – procházení se, kolování a posedávání. Jakmile si hosté jednou sednou, zábava většinou stagnuje. Všichni sedí na místě a baví se jen s tím, kdo sedí vedle něj. Naší snahou je ale rozproudit zábavu, seznámit každého s každým. Proto židle umístíme strategicky, třeba kolem trávníku, do skupinek a podobně. Kdo se nakonec unaví, ten se také posadí. Třeba na trávník – to je jedna z dalších možností. Příjemná je také zahradní houpačka se stříškou. A pokud máme na dvoře třeba hromadu dřeva, nařežeme velké špalky a po tábornickém způsobu je před akcí rozmístíme nejen kolem ohně, ale různě po zahradě.

-ag-Foto: Archiv In