Poté, co nám pozvaní hosté potvrdili účast, můžeme se pustit do plánování jídla – teď zhruba víme, s jakým množstvím jídla a pití musíme počítat. K výslednému číslu přičteme ještě nějakou malou rezervu, někdo ještě na poslední chvíli dorazí, ale někdo zase odpadne.

Co bude k jídlu?To už není tak jednoduché vymyslet. Požadavků na pohoštění totiž není málo: jídlo musí být dobré až výborné, překvapivé, nečekané, ne fádní, musí se dát připravit rychle a jednoduše a musí být chutné po celou dobu večera (i pro pozdní příchozí). Tedy nic, co rychle osychá, stáním ztrácí chuť, rychle podléhá zkáze. A mělo by chutnat všem – vyplatí se vsadit na známou a oblíbenou chuť.

Vyřešit musíme nejprve, zda bude pouze studené menu, nebo jestli se pustíme do nějakého teplého chodu.

Teplé jídlo potěší – ale musíme vědět kolik bude lidí, kolik energie a peněz chceme investovat. A potom - kdo to uvaří? Budeme vařit sami a předem, nebo až v průběhu večera a všichni pospolu? Obojí se dá úspěšně zkombinovat. Vše záleží na tom, jak dalece formální večírek bude. Na profesionálních akcích (večírcích, rautech) je klasikou teplých pultů často například kuřecí soté, hovězí Stroganoff nebo nějaká ryba na přírodní způsob, nebo v husté omáčce. Zabrousit můžeme ale i do české klasiky a nabídnout bramboráčky. Velmi vděčný je guláš – může být na jakýkoliv (ne fádní) způsob. I když je to obyčejné jídlo, obyčejnost z něj sejme způsob servírování – v hlubokých kameninových kotlících nebo ve vydlabaném bochníčku chleba.

Jedním z chodů, které se připraví opravdu bez problémů, jsou těstoviny. Musíme si jen dát záležet na tom, aby se ani trochu nepřevařily, a potom na skvělé omáčce.

Ale stejně asi dlouhodobě nejvyhledávanějším teplým jídlem na jakékoliv party je šunka od kosti.

Samostatnou kapitolou je samozřejmě grilování – jakéhokoliv masa, drůbeže, ryb, sýrů, špízů. Nejoblíbenější jídlo, ale i činnost na jakékoliv zahradní sešlosti dává nakonec i jméno celé gastronomické akci – dnes častěji než na večírek zveme přátele prostě na grilování nebo barbecue.

-ag-Foto: Archiv In