Přemýšlíte, co rychlého a dobrého uvařit pro své hosty nebo hosty svých dětí na nějaké té zahradní sešlosti u vás doma? Máme jeden tip: uspořádejte opravdovou „pasta party“. Když se totiž zeptáme dětí, co jim nejvíce chutná, dočkáme se zřejmě odpovědi, že špagety. Proč toho tedy nevyužít třeba na zahradní oslavě narozenin? Pokud si budeme počínat dostatečně kreativně, sklidíme chválu nejen ze strany dětí, ale i jejich rodičů.

Pasta party není na přípravu složitá a výsledek je efektní. Potřebovat budeme čas k přípravě několika omáček (měli bychom je mít už ovšem vyzkoušené!), potom jeden nebo dva obří hrnce na vaření těstovin a cedníky, dostatek hlubokých talířů a vidliček, kus parmezánu a struhadélko na sýr, víno, nealko, salát, nějakou sladkost a kávu.

K těstovinám připravíme dva nebo tři rozličné zeleninové saláty (velmi lehké, těstoviny jsou samy o sobě sytivé) a jeden ovocný salát z čerstvého i kompotovaného ovoce (můžeme jej nahradit ovocnými poháry). I když na pasta party asi nebudeme zvát nepřátele těstovin a zaryté milovníky masa, přece jenom budeme mít v záloze variantu – třeba jen studenou mísu se šunkou od kosti, pečení, klobáskami. Mimoto uděláme tomatovou omáčku s masem na těstoviny.

A jaký se osvědčil scénář večírku? Hostům po příchodu nabídneme drink a malou chuťovku – nemusejí to být brambůrky, ale proč ne (lepší budou ale třeba česnekové jednohubky s vlašským ořechem). Mezitím dovařujeme pastu. Omáčky, které se vaří delší dobu, už máme připravené, rychlé sýrové omáčky připravíme během vaření těstovin. Rozdělíme pastu do několika hrnců podle úpravy (carbonara, s rajčatovo-bazalkovou omáčkou, s masem, s mozzarellou, s omáčkou z plísňových sýrů). Dětem nabízíme podle chuti, dospělí se mohou obsloužit sami. Dáváme přednost pestrosti, proto nabízíme malé porce, aby hosté mohli postupně ochutnat všechny úpravy.

Na stůl dáme misky s jemně sekanou petrželkou, kterou si podle chuti každý může pastu posypat. Samozřejmě také talíře s parmezánem a struhadélky na sýr. Sýr můžeme zvolit levnější - grana padano, gran moravia, nebo jejich již nastrouhanou variantu – což už ale zdaleka není ono.

Dáme si záležet na výběru dobrého vína k těstovinám a dětem připravíme pravý „dětský bar“ plný nealko drinků, servírovaných ve sklenkách se slámkou, ledem a vším jako v opravdovém baru – kromě alkoholu.

Těstoviny na sladkoPřipravíme také mletý mák smíchaný s moučkovým cukrem pro nenapravitelné tradicionalisty – nudle s mákem se jako sladká varianta připraví velmi jednoduše. Koupit můžeme také hotovou makovou náplň (prodává se v několika variantách, v krabičce nebo sáčku). A těstoviny polijeme nešizeným, dobrým máslem.

-ag-Foto: Archiv In