Nemá je v kuchyni každý. Jsou to přístroje, které najdeme většinou v oddělení malých domácích spotřebičů. A zatímco ten, kdo je doma má, se bez nich skoro nemůže obejít a využívá je maximálně, někoho jiného ani nenapadne uvažovat nad jejich koupí a nikterak je nepostrádá. Pro toho se ale možná mohou stát zajímavým tipem na dárek, pro nás všechny tipem na doplnění naší kuchyně a důvodem k zamyšlení se – proč něco takového nemáme? Pokud opravdu dojdeme k tomu, že nic takového nepotřebujeme, je to v pořádku, zbytečně by to v kuchyni zabíralo místo. Ale kdyby nám některý přístroj měl usnadnit práci a ušetřit čas – proč se nad ním nezamyslet?

Domácí kráječ Někdo by chleba nikdy ničím jiným než nožem neukrojil. Salámy nejí, a tudíž nekrájí, a tak žádný elektrický kráječ vlastně nepotřebuje. Na druhé straně ale stojí kulinářský nadšenec, který vyrábí s oblibou nářezy, obložené chleby, různé studené mísy. Musí mít všechno nakrájeno jako podle pravítka, průhledné plátky uheráku i masa, přesné plátky veky i chleba – a bez kráječe se prostě neobejde.

VejcovarPokud holdujete vajíčkům, kupte si vejcovar. Připravte si asi 800 korun a pak už máte navždy pokoj od neustálého počítání minut, kontrolování síly varu vody a tak dále. Zbavíte se také hledání vhodného rendlíku na vaření. Vejcovar zaručí odstupňované vaření vajec počínaje od varianty „na měkko“ až po dokonalé provaření „na tvrdo“.

VaflovačJak název napovídá, přístroj slouží k pečení vaflí. Kontaktní pánve se po nalití těsta přiklopí k sobě a po chvíli už tu máme hotovou křehkou pochoutku.

Pokud už nás nebaví pořád péci sladkosti jedním způsobem a chtěli bychom svůj repertoár oživit a rozšířit, není problém – s vaflovačem uděláme zákusek rychle a zase jinak – vafle se snadno připravují i zdobí. Určitě sklidíte úspěch.

-ag-Foto: Bosch, archiv