Jsou u vás hosté spokojeni? Možná to bude nejen atmosférou, ale třeba také tím, že myslíte na maličkosti, ať už pořádáte večírek doma nebo grilování na zahradě. V jakých detailech spočívá úspěch?

Při větším počtu hostů unavuje a zmatek zvyšuje, když pořád někdo něco hledá a postrádá a chodí se nás ptát kde najde tohle a kam má vyhodit tohle. Dobrým znamením naopak je, když hosté nic nechtějí a všechno najdou, starají se jakoby o sebe sami. My jen tak chodíme mezi nimi, ptáme se, zda jim něco nechybí a nabízíme jednotlivé lahůdky.

Vtip a základ úspěchu spočívá v tom, že všechno by mělo být včas – to je v předstihu – na svém místě. Připravíme dostatek papírových ubrousků – vložíme je do sklenic nebo džbánků nebo je vyrovnáme na stůl. Také malých lžiček a vidliček (v případě nedostatku se hodí i plastové příbory). Nádobí musí být také dost a jasné musí být, kam odložit to použité. To bývá občas problém i v „lepší společnosti“ – i na večírcích pořádaných profesionálními firmami je špatně, když i sebemenší chvíli stojíme s použitým talířem a rozhlížíme se, kam jej odložit. Toto musí být zřejmé, nebo nám musí talíře odebírat obsluhující personál.

Měli bychom vědět také všechno o jídelních omezeních nebo zvláštnostech našich hostů. O blízkém příteli asi víme, že je vegetarián nebo má diabetes, ale o někom, kdo přijde s někým jako doprovod, to tušit nemusíme. Proto pokud nám to host při potvrzení účasti nesdělí, může být jednou z možností zakomponovat už do pozvánky poznámku ve smyslu sdělení o omezení v jídle – pokud zveme lidí opravdu hodně. Počítá se samozřejmě s tím, že pokud někdo drží právě nějakou drastickou redukční dietu, obtěžovat s tím na party nebude, vezme si prostě vodu a lístek zeleného salátu.

Jinak pro vegetariány, pokud přijdou, musíme mít vegetariánskou variantu, stejně tak jako pro diabetiky – v případě nouze můžeme narychlo koupit diabetické cukrovinky.

A pokud přijdou děti, samozřejmě myslíme i na ně - připravíme třeba nepálivou variantu všech pikantních chodů.

-ag-