Léto vybízí k tomu, abychom nejen kuchyni vymalovali a doplnili spotřebiče, ale třeba také celkově přestavěli, aby nám návaznost pracoviště lépe vyhovovala.

V posledních letech se hodně hovoří o principu feng šuej, kterým se více či méně dá dosáhnout harmonie v domě, zahradě, kuchyni - a tak i v našem nitru.

Projektování kuchyní i jejich menší úpravy podle feng šuej už nabízejí některá kuchyňská studia nebo specializované firmy. V knihkupectví také najdeme celkem velké množství literatury, která se feng šuej zabývá; tam můžeme najít mnoho důležitých základních rad. Vybrat si můžeme od nákladných encyklopedií řešící tento přístup komplexně skoro ve všech sférách našeho života, až po útlejší praktické brožury bez filozofických kapitol, které radí, jak si harmonicky zařídit byt nebo upravit zahradu.

Vraťme se tedy do moderní kuchyně, kde musíme dodržovat několik požadavků. Nejprve nám musí vyhovovat návaznost pracovišť podle toho, zda jsme levák či pravák, podle výšky naší postavy a podobně. Další požadavek je vlastně historicky nový – dříve žádné elektrospotřebiče nebyly, takže se prababičky nemusely starat, jak daleko dát chladničku od radiátoru, kam s myčkou a podobně. Dnes musíme myslet na úspory energií, takže mrazák nedáme k topení, musíme dodržovat správné odstupy tzv. horkých a studených zón.

Takže - už to není vůbec jednoduché, skloubit tyto dva požadavky energetických úspor a návaznosti pracovišť v konkrétní kuchyni o daném půdorysu, rozměrech a světové orientaci. A co teprve, když do toho přistoupí další požadavky tisíciletími prověřené teorie feng šuej. Ale ta nám může pomoci naopak vše skloubit dohromady! Jaké jsou její hlavní zásady v kuchyni? Základem při vzniku nové kuchyně je z hlediska feng šuej správné rozmístění „vody“ a „ohně“, tedy v našem případě spotřebičů, které tyto živly představují a zastupují. O tom ale příště stejně jako o tom, proč nevařit zády ke dveřím, proč při vaření nezírat do televizní obrazovky a jak se vyvarovat disharmonii....

-ag-Foto: Archiv In