Na grilování nebo uzení si pořídíme švestkové dřevo; budeme-li mít štěstí a seženeme jeden dva pokácené kmeny, máme na chvíli vystaráno. Jinak běžně koupíme balík dřeva na oheň v obchodě.

Dřevěné uhlí nebo brikety podpálené tekutým podpalovačem totiž při velmi častém používání nejsou právě pro nás tím nejzdravějším. A protože nezdravé věci se sčítají, přičítá se tady navíc také ne příliš zdravá úprava masa, což je právě grilování a pečení (dále se sem řadí smažení, naopak nejzdravější je dušení a vaření, zejména v páře).

A do třetice – mnoho lidí právě v létě paradoxně pojídá přímo ve velkém různé párečky, buřty, grilovací klobásy a jiné uzeniny. Ačkoliv po celý rok o buřta na talíři skoro ani nezavadí. Je to právě proto, že mají gril, tak aby ho pořádně využili! Nahrazují tak relativně mnohem zdravější maso tučnou nezdravou uzeninou. A navíc právě v létě, kdy je možností jíst všechno čerstvé mnohem více než po celý rok, bychom se příjemnou cestou mohli věnovat regeneraci organismu a nikoliv pojídání do tmava ogrilovaných uzenin.

Takže když to sečteme, máme tu nezdravé jídlo škodlivým způsobem upravené pomocí relativně nezdravého topiva. Ale je tu ještě něco – opět je rozdíl mezi omáčkami, kterými si grilované pochoutky poléváme. Pokud grilujeme opravdu celé léto a často, průmyslově vyrobených, konzervovaných a dobarvovaných omáček spořádáme za léto obrovské množství. S trochou kreativity a s minimem času je ale doplníme nebo dokonce rovnou vyměníme za výborné omáčky a dipy čerstvě připravené. Z hustého bílého jogurtu a lehké majonézy, sójové majonézy (sojanéza, tofunéza) připravíme lecjakou pochoutku. Ingredience? Například křen, cibule, česnek, čerstvý zázvor, olivy, kapary...

Abychom tedy častou konzumaci tolik oblíbených lahůdek na ohni trochu vyrovnali, jíme k masu co nejvíce čerstvé a co nejméně upravené potraviny. Zeleninu si dáme syrovou nebo připravenou v páře, přičemž nejlepší na léto je pořádný „multizeleninový“ salát, třeba s olivami a tuňákem. Pod grilem zatopíme dřívím, při grilování se nebudeme vyhýbat kvalitnímu masu a vynecháme uzeniny. Klobásy co nejčastěji vyměníme za kuře, grilované papriky a dopřejeme si trochu slavnostnější rožnění a grilování takových specialit, jako je živáňská, maso králičí nebo jehněčí.

-ag-Foto: Archiv In