Jaké vybrat nástěnné kuchyňské hodiny? Nápadné, aby přitahovaly pozornost, nebo aby naopak plynule zapadly do interiéru a sloužily opravdu jenom jako časomíra, abychom na ně občas po očku vrhli rychlý pohled, jak dlouho ještě vařit brambory nebo kdy se vypravit z domova? To všechno zcela záleží na tom, jak vypadá naše kuchyně, jak je zařízená a jaké má rozměry. A pak na našem vkusu a gustu.

V malé kuchyni budou dominovat hodiny jedny, v rozlehlém obytném prostoru dáme jedny do pracovní části a druhé hodiny (pokud se proto rozhodneme, není to povinné) do jídelního kouta.

V kuchyni vždycky bývaly hodiny nutností; posléze, když přibyly nejrůznější minutky a displeje na všem možném, se od nich ale ustupovalo. Dnes, i když jsme v pracovní části kuchyně displeji dokonale zavaleni (jsou na mikrovlnné troubě, na sporáku, na digestoři...), se přesto ukazuje, že hodiny na stěně jsou důležité.

Barva, tvar a stylTradičně bývaly na zdi hodiny dřevěné (přírodní nebo natřené na slonovou kost), později přibyly hodiny plastové. V 60. a 70. letech, kdy panovala například móda sytě červené kuchyně, samozřejmě ani hodiny nemohly být jiné. Dnes je tady kov a sklo a různé jejich kombinace, a od toho se odvíjí také nová barva – „kovová“ a skleněná“, řečeno s nadsázkou.

I když funkci kuchyňských hodin přebírá kuchyňský budíček – minutka – přece jenom jsou k rychlému orientování se v čase v kuchyni naprosto nezastupitelné (zkuste si jen při jednom vaření spočítat, kolikrát se letmo podíváme na ciferník). Vaříme totiž také podle citu, odhadem, od oka – takže nepotřebujeme natahovat minutku anebo se nám ani prostě nechce... přece to odhadneme a zvládneme podle hodin. Takže hodiny musejí být jasně čitelné, ciferník má být přehledný, zřetelný, a to i z toho nejvzdálenějšího kouta kuchyně.

V nadšení nad krásnými hodinami se ještě zapomíná na jednu věc: v kuchyni je přece jenom mastnější prostředí i přes snahu výkonné digestoře. Takže se budou hodiny muset častěji čistit než ty v jiné místnosti – nebereme tedy žádné hodiny s cingrlátky, se složitými vlysy a podobně.

-ag-Foto: Karlsson, Umbra