Máte novou techno kuchyni? Pak si do ní pořiďte i techno hodiny! Nabízejí se v nejmodernějším pojetí – eliptické, trojúhelníkové, lichoběžníkové, polokruhové (samozřejmě jenom rám, ciferník zůstává stále ještě kulatý...). Lesklý a matný kov se prosazuje v mnoha kombinacích, jako ozdoby jsou tu kovové spirály a kruhy z mosazi i nerezu, opět zpátky je hliník v nepřeberných variantách - a k tomu všemu samozřejmě sklo.

Hodiny do moderní kuchyně mohou být také s velmi neutrálním, až skoro neviditelným skleněným rámem, kdy sklo drží jen na kovových klipech. Opakem je masivní hliníkový čtvercový nebo obdélníkový rám kolem ciferníku.

A co zvuk? Zvykli jsme si, že moderní hodiny jsou tiché, ty s tikáním musíme chvíli hledat - a najít přesně ty, které nás svým tikáním spíše uklidňují a nerozčilují.

Báječné nápady... ...jsme viděli před časem na výstavě moderních holandských designérů ve Veletržním paláci během výstavy art&interior. Zájem tu budily velké „obyčejné“ hodiny, kulaté a přísně černobílé, spíše pouliční, jaké vidíme třeba v nádražní hale.

Bílá jako podklad, černé čárky místo číslic a černé ručičky. Prostě nejnudnější klasika, zcela funkční a věčná. Zdánlivě. Visely na stěně ve své neměnnosti, ale... spodní čárka nahrazující šestku nebyla v klidu, ale kývala se, jako by byla zavěšená na hřebíku a někdo ji rozkmital. Pohyb byl stálý – na hodiny se nikdo nemohl vynadívat, okouzlovala ta maličkost, nápad, nepatrný pohyb, malinké ozvláštnění, které z rutiny vyrobilo něco unikátního.

A další nástěnné hodiny kmitaly celé. Přesně řečeno jejich vnější kruh, rám. Ten opisoval jakési výstředné kružnice před stěnou a pohyboval se kolem nehybného vnitřního ciferníku. Opět něco zvláštního. A takových nápadů je více – najdeme je v designových studiích, tedy tam, kam často nechodíme kupovat něco tak fádního, jako jsou kuchyňské nástěnné hodiny...

-ag-Foto: Archiv In, Vitra, Relex