Zase se jednou večer vypravíme na zahradu něco si ugrilovat, abychom tak dostáli nové počeštělé tradici.

Marináda skoro bez kořeníKuřecí křídla a stehýnka naložíme den dopředu, a tentokrát - trochu netradičně - do majolky. Což je nezvyklé, ale je to vlastně totéž co dochucený olej a ocet, základní součást každé marinády. Přidáme jemně krájenou cibulku, bílý a černý pepř a sůl. Dalšího koření netřeba. (Může se ale přidat lisovaný česnek, římský kmín nebo mletý kardamom.) Díky majolce všechny chuti masem opravdu důkladně prostoupí.

Vypadá to sice nezvykle, když neseme ke grilu pekáč s masem ponořeným do podivně bílé, mléčné tekutiny, a hosté občas také dávají najevo nedůvěru či údiv. Po půlhodině, když je maso hotovo, je ale nedůvěra opustí, zálibně pomlaskávají a shánějí se po přesném složení marinády.

Omamná vůně arabského kořeníPokud se ale rozhodneme naložit kuře do marinády mnoha a mnoha vůní, můžeme se vypravit pro inspiraci do hodně teplých krajin. Různé arabské směsi koření, určené na ochucení jídel, jako kabáb nebo sambúsak opravdu provoní horký večer. A to i když je použijeme na obyčejné kuře, nebo pro tyto končiny tradiční jehněčí.

Taková arabská směs může být ostrá, ale také ne. Jejím důležitým poznávacím znamením je neuvěřitelně široká škála voňavých nuancí.

U nás se v běžné obchodní síti prodává různé arabské koření, arabské směsi, jejichž součástí je hlavně paprika, římský kmín (cumin) a koriandr. Dále pak případně a v různém poměru sušený česnek, chilli a sůl. Ale v obchůdcích s arabskými pochutinami najdeme jiné směsky, kde jsou ještě mnohé další věci, zdánlivě nesourodé - sušené plátky cibule, kardamom, různé druhy pepře, skořice, hřebíček a další neznámé, někdy těžko rozluštitelné ingredience…

Typické je propojení různých vůní v jednom souzvuku a kombinace chutí - sladké, palčivé, slané. To všechno předá nenapodobitelnou chuť všem druhům grilovaného masa (třeba jehněčímu) i masům mletým. Ale směsi využijeme i mimo gril – hodí se k pečenému sýru i zelenině, vařené rýži nebo do jídel luštěninových.

-ag-Foto: Archiv In