Mandlově jemné houbové pomazánky připravíme z pýchavek. Příjemně voní a na jazyku se rozplývají. Pokud chceme přidat trochu výraznější vůně i tvrdší, křupající konzistenci, dáme půl na půl pýchavky a špičku travní. To je houba vonící velmi krásně a výrazně. Houbičky dusíme na cibulce, osolíme, přidat můžeme čerstvě mletý bílý pepř. Pomazánku mažeme na bílé pečivo.

Rozhodně stojí za vyzkoušení:Delikátní jemné houby na kysané smetaněVezmeme mix hub, které jsme našli. Použít můžeme jeden dva druhy, ale také více. Například kloboučky hříbků, křemeňáků, kozáků, holubinek, ryzců, pýchavek a lišek – bereme houby co nejkvalitnější, ne měkké. Houby nakrájíme na kostky. Na dobrém oleji zpěníme cibulku, přidáme sladkou mletou papriku. Mícháme, nespálíme. Vhodíme houby a dusíme, podle potřeby podléváme vodou nebo vývarem. Po 10 minutách přidáme kysanou smetanu - přidáváme postupně, odhadem, podle chuti. Vznikne smetanový pokrm obarvený paprikou. Podle zvolené hustoty nám vyjde buď něco jako omáčka, nebo spíše guláš. Chuť je vynikající - nakyslá a smetanová, jídlo voní houbami a paprikou. Pokud odoláme a nesníme pokrm rovnou z hrnce (často se sní už jenom ochutnáváním), vmícháme tuto hustou houbovou omáčku do špaget uvařených „al dente“.

Najděte pravý hřib, alespoň 15 - 20 cm vysoký, ne už moc tvrdý, ale ne měkký - tak akorát, křupavý a voňavý. My jsme ho našli, z nohy a půlky klobouku jsme udělali předchozí „mišmaš“ se zakysanou smetanou. Z poloviny klobouku potom takové řízky, až se všichni u stolu olizovali.

Ale takový hřib se vždy nepovede, tak vezmeme zavděk několika menšími pravými hříbky, k tomu přidáme křemeňáky a mladé kozáky.

Houbové řízkyNejlepší řízky připravíme z klobouků těchto hub: pravé hřiby, mladé nerozměklé kozáky, křemeňáky, bedla vysoká, muchomůrka růžovka neboli masák, žampion. Řízky z hřibovitých hub mají jemnou, delikátní chuť, masák a bedla vynikají pronikavější vůní a výraznější, kořenitou chutí.

Klobouky nakrájíme na 3 - 4 cm silné plátky, osolíme. Obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a opět v mouce. Smažíme z obou stran, až jsou řízečky zlatavé.

-ag-Foto: Archiv In