Kuchyně je opravdu územím, kde vzniká zřejmě nejvíce fleků a skvrn v domácnosti. Snad právě proto, že tady trávíme tolik času, ať už vaříme, nebo stolujeme – a také proto, s jakými surovinami zde pracujeme. Při obou činnostech na sebe občas nešťastnou náhodou cákneme nebo převrhneme něco, co se pak špatně dá odstranit.

Takových skvrn vzniklých v kuchyni je opravdu hodně a jsou různorodé. V kuchyni se určitě nejvíce setkáváme se skvrnami od jídla nebo od nápojů – to jsou dvě největší skupiny, které se ovšem dále dají rozdělit. Seznam skvrn od jídla může být tak dlouhý jako seznam samotných jídel, která vaříme, a navíc znásobený všemi ingrediencemi, které do nich používáme. Umazat si oděv můžeme od hotových pokrmů (jejich čištění je někdy o to složitější, o kolik více ingrediencí obsahují) i od jednotlivých surovin. Tady jsou typické třeba kečupy, másla a rostlinné oleje, koření, hotové omáčky, ovoce a zelenina – „klasikou“ je tady červená řepa nebo špenát.

Není skvrna jako skvrnaTo opravdu není a také jejich čištění je rozdílné. Jiným způsobem se čistí víno bílé a víno červené, destiláty, pivo, čaj, ovocné džusy nebo káva. A je to ještě složitější – někdy záleží na materiálu - na tom, zda se nám skvrnu povedlo udělat na damaškovém ubruse, na vlněném svetru nebo na bavlněném tričku. Také barva hraje roli – jinak se čistí fleky na bílém ubruse, jinak na tmavém.

Existují rady odborné a rady „babské“, letitými zkušenostmi mnoha hospodyněk prověřené. Většinou se v běžném životě řídíme kombinací obou, často máme nějaké ty své osvědčené postupy, někdy ale tápeme a nevíme, jak na to.

Co zkusit ze všeho nejdříveNejjednodušší a první metodou se jeví hodit textil do pračky a spolehnout se na prací prášek, který „vyčistí i zašlé skvrny“. Můžeme to vyzkoušet. Pokud náš pokus nebude úspěšný, skvrny na bílých ubrusech zkusíme vyprat v odbarvovači, jako je třeba Duha. V případě, že nic z toho nepomůže, pustíme se do odborného odstraňování. O tom ale již příště.

Zatím, než se pustíme do odstraňování skvrny jakoukoliv chemikálií, vyzkoušíme si stálobarevnost tkaniny – někde na nenápadném místě ve švu apod. (pokud nemáme odstřižek látky).

-ag-Foto: Archiv In