Mezi novoroční předsevzetí to nepatří, ale přece je to důležité: vnitřní očista organismu, kterou bychom měli udělat automaticky na počátku roku. Po silvestrovském hodování, jehož následky mohou ještě v těle týden přetrvávat, je naším úkolem svému tělu dodávat dostatek vhodných tekutin, odlehčit ledvinám, uklidnit žaludek, střeva a žlučník. A nakonec i pořádně posilnit svaly – místo abychom zasedli ke stolu, si raději vezmeme jídlo s sebou na pořádně dlouhý víkendový výlet. A přes týden budeme chodit co nejvíce pěšky. Doporučených 7 km denně asi nedosáhneme, ale budeme co nejvíce ignorovat výtahy a autobusy nebo tramvaje na krátké vzdálenosti. Vraťme se ale do kuchyně.

Vyměníme černou kávu za dobrý zelený čaj. Zvolíme kvalitní značku; s poněkud vyšší cenou nás usmíří fakt, že jej můžeme přelít dvakrát. Dobrý zelený čaj ale pořídíme už v ceně něco málo pod 30 Kč za 50 gramů.

Přineseme si domů spoustu minerální vody – ne jedno balení téže značky, ale různé vody a s různým množstvím minerálů. Nebudeme pít sycenou vodu ani minerálku s bublinkami a nemusíme ji pít ani ledovou. Můžeme tedy naplnit ledničku lahvemi, ale vždy jednu necháme odstát. Tělu nepomůžeme nápoji ledovými, ale chladnými (nejlepší je samozřejmě teplota těla, ale to využijeme u čaje, ne u minerálky), příjemná teplota opět organismu pomůže rychle se regenerovat a neplýtvat přitom na energeticky náročné ohřívání ledového nápoje na teplotu těla.

Čaje na zlepšení trávení jsou léčivé, budeme je tedy pít jen omezenou dobu. Může to být máta nebo speciální hořké žaludeční a žlučníkové směsi. Ledviny důkladně a efektivně propláchneme odvarem z kořene petržele. Pokud nám odvar nebude chutnat jako čaj, jednoduše jej nebudeme pít, ale sníme jej jako polévku - přidáme zeleninu, bylinky, ale sůl jen s mírou.

Saláty si připravíme s nějakou hořkou složkou; ideální jsou puky čekanky. Přidáme také rukolu, listy špenátu nebo polníčku.

Nezapomeneme ani na červenou řepu, která také z organismu vyhání škodliviny. Můžeme ji zkusit péct rozkrájenou na plechu s bramborami, oreganem, solí a bazalkou. Nebo z ní uděláme v odšťavňovači šťávu, kterou můžeme kombinovat se šťávou tomatovou nebo paprikovou.

-ag-Foto: Archiv In