Patříte k těm, kteří milují netradiční jídlo a rádi zkouší nové pokrmy z jiných končin světa? Zajdete například s potěšením do indické restaurace? Třeba i té docela obyčejné, ne příliš drahé? Všechno tady voní a chuti zdejších pokrmů se pak ve vzpomínce mísí i se zvláštním klidem a vůní. Možná vás pak láká to, co jste ochutnali, doma vyzkoušet - originální polévku, zeleninový chod, nádivky, saláty, přílohy i zákusky. Tak například když v takovéto restauraci dostaneme do misky polévku, podle jejího „obyčejného“ názvu nás nic nevaruje, jak výtečná bude: pod špenátovou, hrachovou, bramborovou by člověk opravdu nečekal nic výjimečného, mimořádného - rozhodně ne naprosto skvělý a dokonalý akord vůní a chutí, který si chcete dopřát častěji než jen občas v restauraci.

I doma to jde I doma si zvládnete připravit takovouto pochoutku, jen je potřeba mít ty správné suroviny. Velmi důležitou složkou je přepuštěné máslo, takzvané ghí. Pokud se nám někdy nechce máslo přepouštět, což by se nám chtít mělo kvůli docílení autentické chuti, použijeme přinejhorším máslo obyčejné.

Potom budeme potřebovat spoustu zeleniny, bílou rýži, doma jednoduše vyrobený sýr panýr a jiné mléčné výrobky, na které je kladen v indické kuchyni zvláštní důraz.

Samostatnou kapitolou je koření, na kterém skoro veškeré kouzlo spočívá. Ryze vegetariánská jídla dostanou zcela jiný rozměr a jejich chuť a vůně rozhodně přinutí ochutnat i zapřisáhlé masožravce. Nejprve asafoetida, která na úplně první přivonění tak trochu podivně páchne. Ne nadarmo se jí totiž říká čertovo lejno; je to bylinka pocházející ze Středního východu a používá se na celém Východě jako lék i koření. Prý povzbuzuje činnost mozku a zvyšuje inteligenci. Za chvíli se její vůně stává přitažlivou a brzy nepostradatelnou, protože dodá pokrmům nepopsatelný šmrnc, bez ní by to nebylo ono.

Dále je nezbytná černá hořčice, která rozvine svou vůni a chuť tím způsobem, že její zrníčka vhodíme na rozpálený olej nebo máslo, počkáme pár okamžiků, než prasknou nebo zesvětlají, a pak je ochladíme tak, že k nim přihodíme zeleninu nebo je vlijeme do zeleninového salátu. Dodá opět typickou chuť každému jídlu. Dále potřebujete koriandr, celý i sušený, kmín indický i černý, černý pepř, chilli, čerstvý zázvor, kurkumu, řecké seno, šafrán. A také sladké koření kardamon, fenykl, anýz, hřebíček, skořici, které se používá do pokrmů, ale můžete z něj také připravit voňavý čaj. A to tak, že jmenované koření spaříme, vyluhujeme, scedíme, přivoníme a pijeme.

Když se vyzbrojíte všemi těmito ingrediencemi, pak už zbývá se jenom pečlivě držet receptur. Některé naleznete ZDE.

Nádobí dotvoří kulinářský zážitek Klasikou při servírování je „vícepřihrádkový“ nerez talíř, na který se položí miska s polévkou, ostatní přihrádky jsou pak zaplněné rýží, zeleninou, přílohou, sladkým chodem. Typický je také nerezový kalíšek na některý z výtečných čajů.

-ag- Foto: http://www.isifa.com/