Pokud vám někdy na návštěvě jednou nalili pivo do skleničky s Ferdou Mravencem a jindy zase do krásného starodávného půllitru, víte, o jaký rozdíl se jedná – rozdíl v kultuře, dojmu, i v celkovém pocitu z vychutnání nápoje.

Prostřený stůl rozzáří teprve rozestavené skleničky na nápoje všeho druhu. Teprve vyleštěné sklo je bonbónkem na dortu, který i všední stůl prosvítí a udělá o trochu více sváteční.

Sklo se samozřejmě rozbíjí, takže čas od času bychom měli udělat kontrolu. Jak bychom obstáli, kdybychom uspořádali slavnostní oběd nebo večeři pro 6 či 10 osob? Jak jsme na tom se sklem? Nejlépe na stole samozřejmě vypadá, když jsou všechny sklenky stejné. Většinou však máme sety po 6 sklenkách, takže máme-li více hostů, musíme improvizovat a doplňovat je co nejpodobnějšími sklenkami. Pořádáme-li ale často společenské akce, není na škodu pořídit sady dvě, nebo vybrat velkou slavnostní soupravu obsahující vždy 12 kusů.

Dáme si záležet na správném výběru tvarů sklenek na jednotlivé nápoje: sekt, bílé a červené víno, pivo, nealkoholické nápoje, digestiv. U vína jsou tvary striktněji dány, nebo řekněme, že jsou nejvíce vyzkoušené. V kalichu baňatější sklenky se například nejlépe rozvine chuť a vůně červeného vína.

Na koktejly se používají různé druhy sklenek - od nízkých jednoduchých tumblerů přes úzké flétny až po široké šampaňské misky, každý recept vyžaduje určitou sklenku.

Pokud jde o pivo, vždy záleží na tom, jak slavnostní akci pořádáme. Vysoká elegantní sklenice z tenčího skla se hodí na slavnostně prostřený stůl, zatímco venku na zahradě, na dřevěném stole pod jabloní není nad poctivé orosené půllitry a keramický džbán, ve kterém pivo drží svoji teplotu. Pro inspiraci ohledně tvarů a typů starých a ještě starších půllitrů se můžeme vydat třeba do Muzea piva v Kašperských Horách. A pak zkusit obcházet bazary a starožitnosti, kde se občas dají skleněné skvosty koupit.

Několik tipů a zásad nakonec:- Obecně vzato menší sklenky na stole vypadají elegantněji než větší.- Při slavnostním stolování nenaléváme pivo do půllitrů, ale do třetinek.- Sklenka na víno – ať už bílé nebo červené – nesmí být nikdy plná po okraj. Víno naléváme do třetiny, což dovoluje vychutnat chuť a vůni nápoje, která se šíří po stěnách sklenky (proto také vůni hodnotíme přičichnutím těsně k vnitřní stěně sklenky).- Pestré malované sklo na slavnostní stůl nedáváme, stejně tak jako v žádném případě nenabízíme nápoje návštěvám ve sklenkách s různými dětinskými malůvkami a firemními logy.

-ag-Foto: www.isifa.com