Šetřit, nebo plýtvat energií začínáme v podstatě ihned, jak překročíme práh; už v okamžiku, kdy otevíráme domovní dveře. A když vcházíme do kuchyně – to už se elektrické hodiny pravděpodobně divoce roztočí. Často zbytečně plýtváme vodou, světlem, teplem, elektřinou. Podívejme se, kdy a zejména jak se tomu vyhnout.

Energii šetříme postupnou výměnou spotřebičů za výkonnější a energeticky úspornější – vše bychom měli kupovat ideálně v energetické třídě A, A+. Ale ani to, že máme ty nejúspornější spotřebiče, nás nezachrání, pokud je špatně umístíme, nevhodně používáme a také pokud postrádáme správné ekonomické návyky. Možná jsme imunní vůči dobrým radám i odstrašujícím číslům - dokud nás dokonale neuzemní účet za elektřinu - potom jdeme bytem krok za krokem a všude zhasínáme a všechno vypínáme.

Využíváme zbytkového tepla varných plotýnek sporáku, varných desek i horkovzdušných trub. Nové inteligentní přístroje se samočinně vypínají dříve, než je jídlo úplně dovařené, protože poznají, kolik zbývajícího tepla jídlo dovaří. U mikrovlnné trouby si pamatujeme, že teplota uvnitř potraviny se ještě chvíli dále stupňuje i po vypnutí trouby.

Chladnička nesmí stát u topení, blízko sporáku, trouby nebo grilu. Kontrolujeme také výšku námrazy, která silně zvyšuje spotřebu energie, a také zbytečně chladničku neotvíráme. U moderních typů nás na pootevřené dveře ledničky upozorní kontrolka.

U myčky nádobí využíváme ekonomických programů, případně programů na půl zaplněného obsahu přístroje a také mytí při 30 °C na nepříliš zašpiněné nádobí.

Vyhneme se mytí nádobí pod tekoucí vodou, s vodou nám totiž odtéká nemálo peněz! Pohodlnější a mnohem ekonomičtější je zapnout myčku. Dnes už to nemusí být velká investice, je nesmyslné kupovat myčku drahou nebo se zbytečně mnoha (posléze nevyužívanými) programy. Posoudit však musíme poměr ceny a spotřeby vody a energie!

Osvětlení musí být v kuchyni naprosto optimálně zvolené i umístěné. Jinak nevidíme dobře na práci a necítíme se komfortně, navíc máme tendenci rozsvěcovat zbytečně moc zdrojů světla. Samozřejmostí jsou dnes úsporné žárovky a zářivky a dobře umístěný (světlo nesmí oslňovat při práci) panel s příjemnou barvou světla pod horními skříňkami nad pracovní deskou.

-ag-Foto: Electrolux, Ariston