Skladujeme napečené vánoční cukroví V mnoha domácnostech se hotové vánoční pečivo ukládá nikoliv tam, kde mu bude nejlépe, ale tam, kde ho nikdo nenajde. Hledá se jednoduše skrýš, do které se ukryje tak, aby do Vánoc nezmizelo nebo jej alespoň příliš neubylo.

Vánoční cukroví připravujeme z prvotřídních a také maximálně čerstvých surovin, už vzhledem k tomu, že je budeme nějakou dobu skladovat a pojídat jistě ještě kolem Nového roku. Některé cukroví je jak známo po upečení tvrdé a musí se nechat několik dní až týdnů změknout. Jiné pečivo je ihned určeno k jídlu, peče se proto až těsně před Vánocemi. Oba druhy ale vyžadují adekvátní uskladnění. Protože veškeré suroviny v pečivu obsažené stárnou a tuky postupně žluknou, prvním požadavkem na uskladnění hotového pečiva je chlad; chladné vzdušné místo.

Pečivo ukládáme nejlépe do různě velkých kartonových krabic, které si předem připravujeme. Vyplníme je alobalem nebo potravinářskou smršťovací fólií a potom do nich ukládáme jednotlivé druhy pečiva. V případě velkých krabic nemícháme do jedné několik druhů pečiva s výraznou vůní – aroma by se oslabilo a smísilo. Pečivo, které si má svoji typickou vůni zachovat, dáme do menší krabice samostatně.

Do velkých krabic uložíme vedle sebe například několik druhů kokosového pečiva – oddělíme vnitřními přihrádkami z kartonu kokosky, kokosové pečivo ze strojku a kokosové nepečené kuličky. V další krabici podobně může být pečivo oříškové.

Krásně se ale doplňuje vanilková vůně s vůní kandovaného ovoce. Krabice uložíme na chladné a suché místo. Využít se dají také plastové krabice, určené do mikrovlnky a mrazáku. Jsou samozřejmě méně prodyšné, v některých případech (u tzv. svačinových boxů) můžeme minimální přívod vzduchu zajistit pootočením kolečka na víčku.

Pečivo v krabicích dojde, změkne, zvláční - zejména perníčky, které potřebují na „dojití“ nejlépe dva tři týdny. Zpravidla do Silvestra je ještě cukroví vynikající kvality (pokud je z kvalitních surovin a upečeno správnou technologií). Samozřejmě tuky v něm obsažené postupně začínají žluknout a všechny další složky stárnou.

A jak cukroví nejlépe skladovat na delší dobu? V mrazničce - méně tučné druhy se dají lehce zmrazit.

-ag-Foto: www.isifa.com