Je známo, že všeho moc škodí a občas nás vědci překvapí nějakou tou statistikou o vyšší nemocnosti a dokonce i nižší imunitě těch, kdo většinu svého času věnují cídění a neustálému dezinfikování každičkého kouta své domácnosti; v kuchyni i jinde neustále všechno čistí velmi razantními čisticími prostředky.

I tady je potřeba spíše najít zlatou střední cestu. Je ovšem naprostá pravda, že v místnostech, kde pobýváme nejčastěji, a to je kuchyně a koupelna, musíme dbát dvojnásob na hygienu. A také je pravda, že právě v kuchyni se neustále střetává čisté a špinavé, že právě tady se může nádobí i potraviny kontaminovat. Vedle sebe se tady vyskytují nákupy, které právě přinášíme (a tedy neomytá zelenina a ovoce, syrové maso) i pokrmy, které právě vaříme. Vedle sebe se může ocitnout (ač by nemělo) syrové a již hotové maso. Taška ani mikrotenové sáčky s přineseným nákupem proto nepatří nikdy na stůl ani pracovní desku – nákup skládáme rovnou do chladničky nebo do spíže.

Velkým zdrojem neviditelné nečistoty je dřez a jeho bezprostřední okolí. Bakterie se samozřejmě rychle množí na neumytém nádobí a i miniaturních zbytcích jídel. Skořápky od vajíček patří rovnou do koše, aniž bychom je předtím nechávali někde jen tak ležet na pracovní desce.

Dalším zdrojem nečistot mohou být nekvalitně udělané nebo staré spáry u obkládaček kolem linky. Spáry můžeme oživit, a tím „ozdravit“ speciální barvou nebo hmotou na spáry, kterou koupíme v hobby obchodech.

Nebezpečí na pracovní desceTakové nebezpečí kontaminace jídla vznikne hned, pokud nemáme jednotlivé suroviny důkladně rozdělené, a to po celou dobu pracovního procesu. Jakmile hodláme cokoliv vařit, automaticky bychom nejdříve měli sáhnout po misce na odpad – slupky všeho druhu, vaječné skořápky a ani nemluvě o odřezcích syrového masa... to všechno se v žádném případě nemá ocitnout jen tak na pracovní desce, ale rovnou v příslušné nádobě. Na menší suché odpadky je velmi praktický miniaturní stolní, asi 20 cm vysoký „odpadkový minikoš“, s kterým se vyhneme tomu, že bychom se museli s každým papírkem shýbat k odpadkovému koši.

-ag-Foto: Bulthaup