Jaké nádobí je nejlepší na porci masa s knedlíkem? Na zeleninový chod, rizoto, špagety? Samozřejmě v každém případě talíř. Podle druhu pokrmu zvolíme buď plošší, nebo hlubší, ale jaké barvy by měl být, aby nám opravdu chutnalo? Na čem servírujeme českou klasiku a na čem mezinárodní kuchyni? Prostě dáme jídlo na talíř od servisu, který máme doma; takže převážně všechna jídla jíme z talíře jedné barvy. Ale pokud máme nastřádány doma talíře různých barev, od starších servisů po babičce, nebo postupně přikupujeme jednotlivé kousky podle toho, jak se nám líbí, neváháme a zapojíme tady svou kreativitu - můžeme vizuální efekt z jídla vylepšit a servírovat jaksi "podle barev"; dojem z jídla tak povýšíme. Všichni přece víme, že jíme nejdříve očima. To, co máme teď na mysli pod pojmem česká kuchyně, hutná omáčka a knedlík, nejlépe vynikne na čistém bílém talíři, nebo naopak na podkladu velmi tmavém a výrazném, podle toho, jaké barvy bude servírovaná omáčka. Tmavá hustá, třeba ke zveřině švestková nebo brusinková, je jistě nejhezčí na sněhobílém talíři. Ovšem nutno dodat, že jenom většinou vtom okamžiku, kdy nám lákavou porci předkládají; po jejím zkonzumování je talíř prostě více či méně špinavý (to je ale jediná nevýhoda). Potom tu máme další "české omáčky", tentokát bílé - koprovka, svíčková, cibulová; k tomu se ještě přidají světlé knedlíky nebo brambory, takže celkový dojem je nevýrazný, nehledě na kousek tmavého masa nebo kopeček brusinek ke svíčkové. Takový pokrm ovšem vynikne dokonale na tmavém podkladu. Kameninové velké ploché hnědavé talíře jsou celkem běžné, zkuste ale trochu v obchodech hledat a najít talíř v barvě terakota anebo v příjemné tmavé lahvově zelené barvě. Bývají také talíře tmavomodré, ale to není úplně ono, lepší je temně červená nebo šarlatová přecházející do hněda - zemité barvy.

Právě takové barevně nevýrazné jídlo, jako omáčka, maso, knedlík nebo brambor, které je prosté jakékoliv barevné oblohy, musí mít kolem sebe jednolitou, výraznou a určitou, neroztříštěnou barvu talíře. Nejhorší je dokonat barevnou nudu výběrem nijakého, béžově nažloutlého talíře s dekorem, s hnědými kytičkami nebo celým talířem pestře potištěným. To už ani výborný pokrm nevypadá příliš lákavě. Z přehnaně vzorovaného a dekorovaného nádobí se jídlo nedá vizuálně dobře vychutnat, protože na talíři je sotva vidět. Neměli bychom tedy zapomínat, že jíme i očima!

-ag-Foto: Archiv In