Masopust je odedávna obdobím bujarého křepčení, veselí a hojnosti na talíři. Právě teď, během února, se naši předkové převlékali do pestrých kostýmů a masek, vyráželi na tancovačky a pořádali masopustní průvody.

Protože tradice přežívají anebo se oprašují, tak i nyní v tuto roční dobu každou chvíli na ulicích měst i vesnic narazíme na nějaký ten masopustní průvod a v sálech na masopustní reje. A konečně také na masopustní jídelníček v hospodách, hospůdkách a restauracích.

Masopust je najednou zkrátka všude kolem nás – v restauracích se projevuje sezónní nabídkou zabijačkových specialit. Protože toto období je rovno také většinou zabijačkovému. Pořádají se tedy zabijačkové, vepřové hody se vším, co k nim patří – jsou tady polévky, guláše, ovary, tlačenka, sulc neboli huspenina a samozřejmě jelítka (kroupová či housková) a jitrnice.

Takovou pravou masopustní hostinu si ale můžeme uspořádat bez problémů také doma. Na stůl ovšem patří barvy, pestrost, nevázanost a rozjařenost; vše by mělo být pojato pokud možno v rustikálním duchu. Zapomeneme tedy protentokrát na vzácný porcelán a jemný jídelní servis. Na ovar či zabijačkový guláš prostřeme ručně malované talíře; ať už moderních vzorů, nebo tradičně dekorované. Na jelita a jitrničky připravíme kameninové mísy (a třeba i velké keramické klubové talíře) a není marné sáhnout i po nádobí v červenavé barvě terakoty. Mísy a talíře ozdobíme listy zelených salátů, zelenou petrželkou a lístky meduňky.

Zabijačkový guláš neboli partičku je ovšem stylové podávat také v chlebových talířích – ve vydlabaném malém kulatém bochníku. Skrojíme z něj shora asi pět centimetrů a spodní část vydlabeme. Střída se dá použít právě na zahuštění guláše nebo polévky. Po naplnění bochníku gulášem zase přiklopíme odkrojený kulatý vršek; pod tuto jedlou „poklici“ dokola naaranžujeme snítky zelené petrželky tak, aby bochník zdobily.

Jemné nápojové sklo vyměníme za silnostěnné skleněné poháry a kameninové nebo cínové holby na pivo. Láhve vína postavíme do proutěných košů, na stůl prostřeme kostkované ubrusy a papírové ubrousky vyměníme za pořádné textilní, které si klidně po vzoru pravých masopustních hostin uvážeme pod krk. Protože jídlo bude občas opravdu pěkně mastné. Jak to udělat, aby to náš žaludek a žlučník v klidu přečkaly? Pár tipů přineseme hned pozítří.

-ag-Foto:s