Únorové masopustní veselí a s ním ruku v ruce jdoucí zabijačkové hody, to je přece jenom nápor na každý organismus, a tím více na „netrénovaný“ - na člověka, který si dá občas nějakou tu rybu, kuře, přírodní řízek. Vepřové hody se svou mimořádnou dávkou tuku od takového běžného jídelníčku liší přímo diametrálně. Jednou za čas ale na nějakou takovou vydatnější pochoutku máme chuť, takže proč ne.

Abychom to zkrátka všechno v pohodě strávili, budeme se řídit několika pravidly: Zabijačkové pochoutky by neměly být na stole „osamocené“, jak už to bývá jenom obligátně s hořčicí a chlebem. Doplňujeme je vždy zeleninou. K tučnému masu přidáváme běžně strouhaný křen nebo krájenou cibuli. To dodá masu říz a odlehčí na tučnosti, ale je to pořád málo. Důležité jsou zde hlavně saláty a bohaté zeleninové oblohy. Je to možná zejména u zabijačkových pochoutek dosti nezvyklé, ale proč ne? Zkusme to. Dáváme přednost takové zelenině, která nenadýmá a současně má nahořklou nebo palčivou chuť. Nejlepší jsou čekankové puky, bílá ředkev, červené ředkvičky, paprika. Saláty také doplníme bylinkami (hlavně čerstvou nasekanou mátou a meduňkou), nebo bylinky nasypeme na maso či spojíme s hořčicí nebo křenem. Zelí, které se často dušené přidává k jelítkům, je sice zdravé, ale pokud je uděláno na spoustě omastku a se smaženou cibulkou, je to další rána pro naše trávení.

Záleží také na tom, kde zabijačkové pochoutky koupíme, nebo zda třeba typický zabijačkový guláš připravíme sami. Možná máme svého řezníka či dostaneme od přátel ze zabijačky „výslužku“, vždycky se bude „zabijačka“ chuťově i kvalitou lišit. Jelita a jitrnice mají svou ustálenou recepturu, která se sice liší od řezníka k řezníkovi, ale jde tady jen o poměr namíchaného koření a dalších ingrediencí. Zatímco takový guláš se dá připravit zcela odlišným způsobem – na jedné straně skoro dietním, na straně druhé velmi nestravitelným. Záleží na tom, jaké maso vezmeme, kolik procent tučného přimícháme a čím a jak zahušťujeme.

Nezapomeneme v každém případě na digestiv - na stole by měla být opravdu kvalitní slivovice nebo jiný destilát. Spolehnout se můžeme také na černý čaj se zemitou vůní – královský Pu Erh, který výborně působí po tučných jídlech; říká se mu také přírodní požírač tuků.

-ag-Foto: Archiv In