Pokud jde o rychlovarné konvice dneška, dá se říci, že (velmi zhruba) asi do 600 - 700 korun jsou tradičního vzhledu, jen s malými designovými inovacemi – tedy takové, jak je známe od dob, kdy vtrhly do našich kuchyní a už se tu navždy zabydlely – jsou tedy převážně bílé a plastové. Mění se jenom jejich velikost a minimálně i tvar.

Pokud se projevuje odklon od nejvíce vyráběné bílé, pak je to v menším množství (a spíše před několika lety) v barvě černé a hnědé, později nastoupily pastelové barvy (které se současně uplatňovaly i u dalších malých spotřebičů, jako jsou odšťavňovače a podobně).

Konvice mají ale ještě další různá vylepšení. Uvítáme jistě funkci rychlého varu nebo zvukovou signalizaci, oznamující, že var byl ukončen. Některé přístroje mají možnost přepínání programů, po jejich přepnutí se voda nezačne vařit, ale vypne se před dosažením bodu varu.

Povětšině ceny nejdražších konvic atakují dvoutisícikorunovou hranici, maximálně se zastaví na cenách kolem 2500 korun.

Máme ale také na trhu rychlovarnou konvici (Porsche design) za téměř 5000 korun. Jak se liší od typů za třetinovou nebo pětinovou cenu? Samozřejmě nejprve zaujme dokonalými tvary a ušlechtilým materiálem. A pak je tu nejvyšší možná bezpečnost i dokonalé ergonomické prvky zajišťující nejpohodlnější užívání a dlouhou životnost. Konvice má kovové opláštění z kartáčovaného aluminia, automatické vypnutí v okamžiku sejmutí bezdrátové konvice z podstavce (čímž ovšem disponují i konvice levnější), dále nerezové topné dno, konvice se velmi snadno sejme ze středového podstavce ve všech pozicích (360°). Víko se otevírá tlačítkem, je rovněž blokováno a má pojistku proti přehřátí (opět běžné i u levnějších typů, záleží ovšem na tom, jak je pojistka případně poruchová), vysoká kvalita vody je zajištěna díky (vyjímatelnému) odvápňovacímu filtru z ušlechtilé oceli. Ten je umístěný v hubici. Potom jsou tu ještě další příjemné funkce.

I konvice za 2000 - 2600 korun mají trojnásobnou ochranu vypnutí, středový otočný konektor (otáčí se o 360°), běžné bývá už i zapuštěné topné těleso z nerezavějící oceli a zvukový signál po dosažení bodu varu.

Povrchová úprava je většinou z tzv. anodizovaného hliníku, který garantuje stále lesklý vzhled. Regulátor teploty konvic se pohybuje v rozmezí 70 - 100 °C (tedy vroucí voda na „turka“, chladnější na instantní kávu).

Už i v cenové skupině kolem 1200 korun najdeme nerezové konvice se středovým konektorem, nerezovým filtrem ve výlevce a navijákem na přívodní kabel v podstavci. Konvice vypadají velmi dobře a navíc toho více umí než ty nejlevnější. Ty pak mají jen nejjednodušší funkce, což nevadí, vaříme v nich nakonec jenom vodu – ale na co musíme dát u nejlevnějších typů pozor, je bezpečnost. Zkontrolujeme vždy proto záruční listy, garance, samozřejmě homologaci - a nekupujeme podezřelé výrobky!

-ag-Foto: Archiv In, AEG, Siemens