Úrazy v kuchyni nejsou bohužel zřídkavým jevem. Kromě říznutí je to nejčastěji spálení o horké nádoby nebo opaření horkou parou či tekutinou. A protože přibývá stále více elektrických přístrojů, hrozí i nebezpečí úrazu elektrickým proudem. A to přesto že spotřebiče jsou daleko lépe jištěny a mnohem bezpečnější než kdysi, zato na ně ale narážíme doslova na každém kroku – spočítejme jenom kolik malých spotřebičů máme třeba na pracovní desce.

Že je skutečně nepředvídatelné, co se kdy může stát, dokumentuje příhoda, kdy jednomu kuřákovi a současně gurmánovi spadl nepozorovaně zapalovač do toustovače - a když si pak dělal snídani, překvapil ho menší výbuch.

U spotřebičů, které manipulují s horkou tekutinou, hrozí kombinované nebezpečí ze dvou stran - kromě hrozícího úrazu elektrickým proudem (případně požáru) se ještě můžeme opařit. Typickým příkladem jsou varné konvice nebo kávovary.

Kupujeme jenom takové přístroje, které mají potřebné parametry a všechny „papíry“ v pořádku. U nejlevnějších typů od neznámého výrobce bychom měli být obezřetní. Základem jsou neporuchové pojistky a kontrolky. Zůstaneme-li ještě u příkladu varné konvice, základním zabezpečením je automatické vypnutí přístroje po dosažení bodu varu, anebo v okamžiku sejmutí bezdrátové konvice z podstavce. Navíc mají konvice zabudovanou ochranu proti vyvaření vody do sucha a přehřátím. Poškození ale u moderních přístrojů brání ještě další pojistky, ochrana je u nich až trojnásobná.

Porucha pak může například nastat, když kontrolka zhasne, konvice přestane vařit, ale tlačítko zůstane na poloze zapnuto.

Hasiči potvrzují, že od varných konvic stále nechaných zapnutých v síti už viděli mnoho požárů. Leckdo proto konvici pro jistotu pokládá mimo podstavec s kontaktem. Zabrání tak tomu, že by se voda při nějaké náhodném zapnutí přístroje vyvařila. Ovšem v tom případě je podstavec připojen v síti, takže může zcela výjimečně – ale může – vyhořet on.

Pro toho, kdo má obavy, je tedy nejlepší je vzpomenout si na dobrozdání hasičů, a když odcházíme zejména na delší dobu, nezabere nám určitě čas vytáhnout konvici z elektrické sítě.

A nakonec ještě - jak minimalizovat nebezpečí opaření? Třeba tak, že si vybereme spotřebič s bezpečnostním zpomalováním otevírání víka. Nebo přinejmenším s páčkou blokující víko nebo s jiným zabezpečením.

-ag-Foto: Archiv In