Máte v rodině zároveň ty, kteří si chtějí o víkendu přispat, i ty, kteří vstávají s rozbřeskem? Tak to je asi pro vás takřka nemožné sejít se o víkendu u snídaně najednou. Když uděláte snídani brzy, ti spící ji nestihnou, pokud pozdě, ranní ptáčata už budou vyhládlá.

Chcete-li si jídlo užít v klidu všichni společně, vsaďte na spojení snídaně a oběda - ideální je vyhlásit večer předem, že se zítra mezi desátou a jedenáctou pořádá brunch.

Spojení slov breakfast a lunch v jedno slovo představuje také kompromis časový, brunch podáváme v pozdním ránu nebo v časném dopoledni, rozhodně před obvyklou dobou oběda.

Má to několik výhod: vyhneme se dvojí přípravě jídla během dopoledne, nemusíme vařit a sklízet ze stolu dvakrát, méně se unavíme a získáme hlavně i více času: už třeba po jedenácté hodině místo stání u plotny a vaření oběda se můžeme vydat na výlet nebo za zábavou.

Kdo vstane brzy, udělá si čaj nebo kávu, najde v ledničce malé občerstvení nebo si je sám připraví. Časně vstávajícím dětem připravíme kysané (případně i ochucené) nápoje, které po ránu doplní tekutiny a zasytí. Měli bychom si dát také ovoce, které je po ránu zdravé. Pak už se všichni sejdou až u brunche.

Brunch oběd opravdu supluje – připravíme bohatý švédský stůl, kde si každý vybere podle chuti i hladu. Budeme potřebovat hodně talířů, talířků a misek, příbory, ubrousky, hrnky a sklenice – vše připravíme na příruční stolek nebo na hlavní stůl – v tom případě hned vedle bude všechno ostatní: jogurty, ovesné vločky, mléko, ovocné a zeleninové džusy, káva a čaj, kysané mléčné nápoje. Na ovocných mísách budou banány, broskve, mango, citrusy, anebo uděláme velký ovocný salát, kde bude i ananas a hroznové víno.

Vařená vajíčka rozkrájíme na plátky a naaranžujeme na talíř se zelenou petrželkou, polníčkem a rukolou. Nebo je smícháme se zeleninou, případně i luštěninami, a připravíme ranní výživný salát. Pomazánku můžeme vyzkoušet z rozmixované červené čočky a kokosu, vše okořeníme podle chuti.

Na stole by nemělo chybět celozrnné pečivo. Úplně nejlepší by byl domácí chleba čerstvě vytažený z trouby – dnes už to není žádný problém, péct chléb není časově náročné.

Teplý chod mohou, ale nemusí zastupovat kvalitní párečky. Alternativou jsou lehké těstoviny s jednoduchou sýrovou omáčkou, pizza, případně halušky.

-ag-Foto: Archiv In