Přesolili jste jídlo? Co s tím? Podle toho, jaké jídlo se nám omylem podařilo přesolit. Polévku můžeme naředit nebo „odfiltrovat“, tedy někam sůl přesunout. Zkouší se to s bramborem – necháme polévku ještě chvíli povařit s jedním dvěma velkými oloupanými syrovými bramborami.
Přesolené těstoviny upravíme s větším množstvím nesolené omáčky – třeba mléčné, bešamelové, nebo zkusíme způsob carbonara s nesolenými vejci.
A co nikdy nesolíme během přípravy? Játra – vždy až hotová.
Převařili jste brambory?Udělejte skvělou bramborovou kaši, tak dobrou, aby nikdo nepoznal, že je připravená omylem, ale že jste právě takovou měli v úmyslu. Nechte si záležet na dokonalém vyšlehání, přidejte maličko muškátového oříšku a smetanu.
Nemůžete najít pečicí formu na chleba?V tom případě vezměte hnědý pečicí papír a vložte do něj vykynuté těsto. Papír držte za oba konce, které začněte do sebe překládat, přehýbat, a těsto tak v tunýlku uzavírat. Až se dostanete skoro k těstu, papír zafixujte – propíchněte nebo spíše „prošijte“ po celé délce okraje párátky a dejte do trouby. Výhoda – těsto je papírem dobře chráněno, takže se nespálí. Podle toho, jak moc jste papír utáhli, vznikne širší bochník nebo úzká dlouhá veka.
A jak pomoci při tom, co ani není nehoda, ale obvyklá realita: Hotový vývar je příliš tučný? Nechte jej vystydnout – to vlastně dělá každý, ale pak nastává ta nepříjemná práce s lovením tučných ok a mastných povlaků z hladiny. Ať už to zkoušíme lžící, nožem nebo vidličkou, nejde to, pořád hodně zbývá a nakonec to vzdáme a dost toho nevábného omastku zkonzumujeme.
Vteřinový tip: položte na hladinu kus papírové utěrky, ubrousku nebo podobně savého papíru. Lehce přitiskněte a zvedněte – a všechen tuk se dokonale z povrchu polévky přenese na utěrku. Zbývá ji jenom zahodit a vývar ohřát.
-ag-Foto: www.isifa.com