Každý zkušený a dobrý kuchař po mnoha letech praxe dobře ví, že základem úspěchu nejsou v gastronomii nezbytně rafinované a složité recepty. Zato se kuchaři docela shodují v tom, že podstatné pro vytvoření výjimečného pokrmu jsou jednoznačně kvalitní suroviny. A kvalitní znamená v té nejlepší kvalitě, jakou můžete sehnat. Dále přichází na řadu znalost technologie, pracovních postupů, praxe – to je to, co se musíte léty naučit. A nakonec je tady to, co nezbytně potřebujete, abyste vařili, pekli, smažili na úrovni, šetrně a moderně. To znamená kvalitní nádobí. Zkontrolujte si tedy, co byste měli do kuchyně doplnit.

Pečivo všeho druhu, moučníkyVedle teflonových pečicích forem začaly úspěšně existovat formy silikonové. Jejich výhody jsou zřejmé a už dobře známé – snadné pečení, lehké vyklápění, jednoduchá údržba.

OmáčkyPotřebují nechat pomaličku a dlouho vařit, aby se všechny chuťové složky prolnuly. K tomu jsou nutné hrnce a kastrůlky se silným dnem a dobře padnoucí pokličkou.

RýžeAby byla vynikající kvality, potřebujete adekvátní nádobu. Parní hrnec (rýže se, jak název naznačuje, připravuje v páře) nebo přímo hrnec na vaření rýže – speciální elektrický hrnec, který pozná, že je rýže hotová, a vypne se. O tomto zajímavém spotřebiči jsme psali zde.

Smažená rybaVyžaduje kvalitní rovnou teflonovou pánev s větším průměrem.

Brambory a zeleninaNejšetrněji je připravíte v parním hrnci. Jeho výhodou dále je, že se může připravovat několik pokrmů současně ve třech patrech nad sebou. Šetrná příprava je také v hrnci tlakovém.

Vařená rybaAby se nerozpadla, připravíme ji v páře – buď po starém způsobu pověšenou v ubrousku, nebo moderním způsobem v parním hrnci.

PizzaNa trhu je i speciální pec na pizzu. Jinak využíváme mikrovlnku s funkcí pizza, ale také úplně jednoduše klasickou troubu – a můžeme se jako Italové naučit dělat jednoduché těsto na pizzu doma!

JogurtyJestliže máte spotřebu takovou, že už vaší rodině na den nestačí ani litrové balení jogurtu, chtělo by to začít uvažovat o přístroji zvaném jogurtovač. Vložená investice kolem 500,- Kč se brzy bohatě vyplatí. Strojek s automatickou regulací připraví najednou 7 sklenic jogurtu.

Zeleninová, těstovinová a masitá jídla s rýží a la čínaTato jídla přímo vyžadují pánev wok. Nešetříme u ní rozhodně na kvalitě.

TěstovinyKoupíme velkoobjemový hrnec na pastu s poklicí a k tomu nezbytný hluboký cedník.

A nakonec klasika - univerzální remoska použitelná skoro na všechno. „Nejlépe střežené české tajemství“, které proniklo do světa a získalo tam řadu ocenění. Tento praktický spotřebič zvládne vše rychle a uspoří i nějakou tu korunku.

-ag-Foto: Tescoma, Tefal, Kela Line, ETA, REMOSKA®