Každý zkušený a dobrý kuchař po mnoha letech praxe dobře ví, že základem úspěchu nejsou v gastronomii nezbytně rafinované a složité recepty. Zato se kuchaři docela shodují v tom, že podstatné pro vytvoření výjimečného pokrmu jsou jednoznačně kvalitní suroviny. A kvalitní znamená v té nejlepší kvalitě, jakou můžete sehnat. Dále přichází na řadu znalost technologie, pracovních postupů, praxe – to je to, co se musíte léty naučit. A nakonec je tady to, co nezbytně potřebujete, abyste vařili, pekli, smažili na úrovni, šetrně a moderně. To znamená kvalitní nádobí. Zkontrolujte si tedy, co byste měli do kuchyně doplnit.
Pečivo všeho druhu, moučníkyVedle teflonových pečicích forem začaly úspěšně existovat formy silikonové. Jejich výhody jsou zřejmé a už dobře známé – snadné pečení, lehké vyklápění, jednoduchá údržba. |
OmáčkyPotřebují nechat pomaličku a dlouho vařit, aby se všechny chuťové složky prolnuly. K tomu jsou nutné hrnce a kastrůlky se silným dnem a dobře padnoucí pokličkou. |
RýžeAby byla vynikající kvality, potřebujete adekvátní nádobu. Parní hrnec (rýže se, jak název naznačuje, připravuje v páře) nebo přímo hrnec na vaření rýže – speciální elektrický hrnec, který pozná, že je rýže hotová, a vypne se. O tomto zajímavém spotřebiči jsme psali zde. Smažená rybaVyžaduje kvalitní rovnou teflonovou pánev s větším průměrem. |
Brambory a zeleninaNejšetrněji je připravíte v parním hrnci. Jeho výhodou dále je, že se může připravovat několik pokrmů současně ve třech patrech nad sebou. Šetrná příprava je také v hrnci tlakovém. Vařená rybaAby se nerozpadla, připravíme ji v páře – buď po starém způsobu pověšenou v ubrousku, nebo moderním způsobem v parním hrnci. |
PizzaNa trhu je i speciální pec na pizzu. Jinak využíváme mikrovlnku s funkcí pizza, ale také úplně jednoduše klasickou troubu – a můžeme se jako Italové naučit dělat jednoduché těsto na pizzu doma! |
JogurtyJestliže máte spotřebu takovou, že už vaší rodině na den nestačí ani litrové balení jogurtu, chtělo by to začít uvažovat o přístroji zvaném jogurtovač. Vložená investice kolem 500,- Kč se brzy bohatě vyplatí. Strojek s automatickou regulací připraví najednou 7 sklenic jogurtu. |
Zeleninová, těstovinová a masitá jídla s rýží a la čínaTato jídla přímo vyžadují pánev wok. Nešetříme u ní rozhodně na kvalitě. |
TěstovinyKoupíme velkoobjemový hrnec na pastu s poklicí a k tomu nezbytný hluboký cedník. |
A nakonec klasika - univerzální remoska použitelná skoro na všechno. „Nejlépe střežené české tajemství“, které proniklo do světa a získalo tam řadu ocenění. Tento praktický spotřebič zvládne vše rychle a uspoří i nějakou tu korunku.
-ag-Foto: Tescoma, Tefal, Kela Line, ETA, REMOSKA®