Kvalitní odsavač je nedílnou součástí kuchyně, bez něj by nám páry z vaření za krátký čas zničily nejbližší kuchyňské skříňky. Z toho důvodu ho nelze nahradit kuchyňským oknem. Jestliže je tedy vaření vaším koníčkem a nemáte digestoř, je nejvyšší čas se po ní poohlédnout. Včera a dnes Dříve existovaly dva typy digestoří, mezi nimiž byl minimální rozdíl a jejich pořízení bylo považováno většinou za zbytečný luxus. Dnes je, zvláště v bytech se společným obytným prostorem, který zahrnuje kuchyni, jídelnu i obývací pokoj, naprostou nezbytností. Jenže technický pokrok jde kupředu mílovými kroky a vybrat správnou digestoř je vpravdě věda. A to nejen z hlediska funkcí a vlastností, odsavač par je dnes už téměř také výtvarným solitérem. Správně fungující přístroj odvádí nejen páry a pachy z vaření, ale případně i oxidy dusíku, které vznikají při spalování plynu. Jak tedy vybrat tu nejlepší a také právě pro náš byt vhodnou digestoř? Digestoře s odtahem Odsavače par mohou být s přímým odtahem nebo recirkulační. U digestoří s přímým odtahem je nutné odvést nasátý vzduch potrubím mimo místnost, to znamená do komína nebo do odtahové šachty, případně přímo ven z domu. Odsávaný vzduch však nesmí být v žádném případě odváděn do komína pro spaliny nebo zplodiny ani do odvětrávací komínové šachty. Odtahová trubice by navíc měla být hladká, aby byl odvod vzduchu co nejplynulejší. Je také nutno počítat s tím, že pokud je potrubí delší nebo dokonce ohnuté, klesá výkon digestoře a zvyšuje se její hlučnost. Tento parametr může výrazně snížit i průvan. Jestliže totiž větráme při provozu digestoře, vzniká takzvané příčné větrání - průvan srazí páru ke straně a ta se usadí většinou na bočních skříňkách linky nebo na zdi. Jestliže se tedy v blízkosti digestoře nacházejí okna či dveře, měly by zůstat zavřené. Digestoře recirkulační Recirkulační digestoře fungují na principu „nádech – výdech“ - nasají vzduch s parami a pachy a zpět do místnosti ho vrací přes filtr. Jejich nevýhodou jsou neustálé investice do uhlíkových filtrů, které je nutné měnit zhruba jednou za půl roku či rok, podle toho, jak často se vaří. Ceny filtrů se pohybují v rozmezí od 500 do 3.500 korun podle typu digestoře. Tato digestoř navíc sice odstraní tuky a zápach z vaření, neodvede však vzniklou páru. Převažuje mylný názor, že do malé kuchyně stačí recirkulační digestoř, opak je však pravdou, protože v malé kuchyňce se vzduch nasytí velmi rychle právě parami vzniklými při vaření, je zde tedy nutné mít digestoř s přímým odtahem. Recirkulační digestoře je vhodné použít tam, kde se vaří jen málo nebo kde není jiná možnost. Základní parametry Nabídka digestoří je tak široká, že nás může svádět k výběru podle vzhledu a v návaznosti na tom podle ceny. Jenže cena ani vzhled nejsou nejdůležitější. Zásadními parametry jsou výkon a hlučnost. Během vaření by měl odsavač být zapnut na maximální výkon a zbytkové pachy pak odsát s nižším výkonem. Špičkové výrobky mají zabudován senzor měření vlhkosti vzduchu, ve chvíli, kdy hodnota překročí doporučenou hladinu, přístroj se samočinně spustí. Jestliže je varné centrum umístěno v ostrůvku, je nutné použít speciální komínovou digestoř. V tomto případě je nutné ověřit, zda ji unese strop, riziko hrozí především u rekonstrukcí, tyto typy zpravidla váží i několik desítek kilogramů. Pozor na hlučnost Při výběru digestoře je důležitým ukazatelem také hlučnost přístroje, zvláště v případě, že máte kuchyni propojenu s obývacím pokojem. Ale hluk digestoře je na závadu i obecně – nejen že je při vaření obtížné s někým komunikovat, ale dlouhodobý pobyt v hlučném prostoru zvyšuje únavu. Přístroje označované jako tiché by neměly ani při maximálním výkonu přesáhnout 56 decibelů. To ovšem platí, pokud jsou digestoř i odtah správně zabudovány. Dana D. Daňková Foto: Fagor, Miele, Karma, Mora