Nádobí určené pro děti musí splňovat řadu podmínek. Nemělo by být pouhou zmenšeninou příborů nebo hrnků pro dospělé, není to také nádobí pro panenku, a musí respektovat vývoj dítěte, jeho rostoucí dovednosti. Nádobí musí být zcela nezávadné, pokud jde o materiál a také o provedení, spojování materiálů – příbory jsou vyrobeny třeba z kovu a plastu, jejichž spoje musí být bezvadně provedeny.

Nádobí musí být netoxické (už dávno ne aluminiové příbory), pevnost musí odpovídat věku a měla by být taková, aby se v případě jeho poškození dítě o nádobí nezranilo. Musí být bezpečné (lžička by neměla být tak titěrná, aby ji mohlo dítě třeba lehce spolknout), hrníčky s víčkem nesmí obsahovat drobné součástky, které by dítěti mohly vklouznout do krku. Prostě nádobí musí dodržovat zásady pasivní bezpečnosti, a na rodičích pak je dohlédnout, aby se také bezpečně používalo.

Dětské nádobí musí být odolné proti mechanickému oděru a chemickému namáhání (obrázek zvířátka se opravdu nesmí dát smýt). Kromě bezpečnosti by nádobí mělo splňovat další podmínky – odpovídat dětskému věku a rozvoji manuální zručnosti.

Nádobí pro nejmenší děti bývá také z měkkých materiálů, většinou ze silikonu. Jsou to zejména lžičky pro nejmenší, které nedráždí dásně. U jakýchkoliv měkkých materiálů je nutné dát ale pozor na nezávadnost, sledovat atesty zboží a vůbec nekupovat podezřelé výrobky bez označení výrobce a podobně. Nezapomeňme, že ještě i dnes se občas objevují hračky z měkčených hmot, které obsahují nepřípustné ftaláty.

Nádobí musí být tvarově i materiálem přizpůsobené věkovým kategoriím. Musí jim pomáhat s rozvojem motoriky ruky tak, aby každé jídlo pro dítě nebylo trestem, aby se s příborem nepralo a v pohodě se najedlo. To souvisí ještě s jednou věcí, nikoliv nepodstatnou – talíř, hrníček i příbor by se měl dítěti líbit. Na nás je, abychom to skloubili s požadavky uvedenými nahoře. Protože některé sice může být pro dítě neodolatelně lákavé, barvotiskově, křiklavě barevné, ale bohužel jen my víme, že je z nevhodného materiálu, plechový tácek je natřený neznámou barvou a nevíme, kdy se motivy smyjí, nebo hůře, jestli se částečky barvy nedostanou dítěti do pusy. To je sice křiklavý případ – ale stejně: pokud kupujeme dětské nádobí spolu s dítětem, zaveďme je jenom tam, kde je nádobí nezávadné – a tam si může vybírat podle svého vkusu.

-ag-Foto: www.isifa.com , STONEBRIDGE, MAM, CANPOL BABIES