Barové posezení v kuchyni již dávno není žádnou zvláštností, má zde již své pevné místo. Buď jde pouze o pult, sloužící k servírování jídla a uložení příručního nádobí, případně k němu patří i židle, a pak se zde dá vypít káva či sklenka vína. Zdaleka to však není vše. Praktická součást vybavení i nutnost K zařízení barového sezení v kuchyni mohou vést různé důvody. Rozhodují se pro ně například lidé, kteří ještě nemají rodinu a většinu času tráví v zaměstnání. Pak je pro rychlou snídani či příležitostnou večeři bar dostačující. Případně má sice byt jídelnu či jídelní kout, ale kuchyně poskytuje příjemný prostor pro snídani, zvlášť, pokud je zde výhled do zahrady a ráno sem svítí slunce. Často je barový pult také jedinou možnou variantou rodinného stolování ve velmi malém bytě, kde nezbývá místo na jídelnu a běžný stůl se do kuchyně nevejde. Většinou přiléhá k pracovní desce linky, bývá však o něco vyšší a tvoří jakousi bariéru oddělující pracovní plochu od sezení. Tento výškový rozdíl by neměl být větší než 10 cm. Jestliže však slouží jako hlavní jídelní plocha, umístíme ho zároveň s pracovní plochou, aby servírování bylo jednodušší. K lince může být pult také napojen pouze užší stranou tak, že si k němu lze sednout z obou stran. Posezení pohodlnější než v baru K barovému sezení patří vysoké elegantní židličky na štíhlých nohách. Při jejich výběru je třeba brát v úvahu nejen design, ale především kvalitu provedení a stabilitu. Tyto židle nesmí postrádat oporu pro nohy, sedák by měl být asi o 25 cm níže, než samotný pult, vycházíme však vždy z konkrétní situace. Je také nutné dbát na pohodlí, protože sezení na takovýchto stoličkách je přece jen namáhavější, než na běžných židlích. Začlenění barového sezení do bytového interiéru si vyžádalo také vyšší designovou i materiálovou rozmanitost tohoto sortimentu. Tak jako pro klasické kuchyňské židle, i pro barové platí, že by měly být lehké, pevné a dobře udržovatelné. Konstrukce bývá nejčastěji ze dřeva, hliníku či oceli, sedáky bývají opět z těchto materiálů, případně i polstrované, opěrka kryje většinou pouze spodní část zad a židle mohou mít dokonce i područky. Moderní jsou sedáky z mořené ohýbané překližky, židle z ratanu či exotického dřeva. Designovou záležitostí jsou již několik sezón stoličky z průhledného plexiskla, které působí velmi subtilně, ale jsou dostatečně pevné a odolné a v zařízení interiéru působí vzdušně a odlehčeně. Důležitý je také design Tak jako barové židle, i pulty by měly odpovídat určitým parametrům. Barový pult je samoztřejmě uzší než obvyklý stůl a v kuchyni vychází jeho rozměr také z prostoru, který pro něj máme vymezen. Neměl by bránit běžnému provozu v kuchyni, na druhé straně nesmí být příliš úzký, abychom se nemuseli stále strachovat, že při neopatrném pohybu spadne talíř či hrnek na zem. Zároveň by mělo být kolem tolik místa, aby bylo možno bez obtíží přisednout nebo vstát. Výhodou při úspoře místa je skutečnost, že s barovou židlí nemusíme manipulovat, stačí se na ni lehce vyhoupnout nebo z ní naopak sklouznout. Barový pult je vždy výrazným prvkem interiéru, a jestliže se pro něj rozhodneme, volbou a kombinací materiálů i barev z něj můžeme vytvořit nejen dominantní, ale i výtvarný a současně praktický prvek interiéru. Dana D. Daňková Foto: Calligaris, LaPalma