V kuchyni, kde vládne handicapovaný kuchař nebo kuchařka sedící na vozíku, existuje několik zásad, které se musejí dodržet, aby kuchyně byla plně funkční a pracovalo se zde pohodlně. Je to správné rozmístění nábytku a spotřebičů s uličkami vytvořenými na míru (minimálně 80 cm širokými). Samotná kuchyně by měla mít nejméně 2,5 x 3,5 metru. Na otáčení pak vozík potřebuje plochu o průměru 150 cm. Nejlepším řešením uspořádání kuchyňských skříněk je v tomto případě tvar U nebo alespoň L, mycí a varné centrum jsou umístěny buď vedle sebe, nebo přes roh. Pod pracovní desky by se mělo dát vozíkem zajet co nejdále, aby se mohlo pohodlně pracovat.

Podlaha v kuchyni handicapovaného kuchaře by měla být rozhodně nesmekavá, kvalitní, odolná proti otěru a hygienická, měla by se dát velmi lehce udržovat.

Dále je nutná snadná dostupnost všech předmětů, s čímž souvisí uspořádání kuchyňského nábytku na výšku. Aby byla manipulace s kuchyňskými předměty bezpečná, je nutné dobře výškově uspořádat police a poličky a pokud to lze, zvolit plnovýsuvy. Zásuvky by dokonce měly nahrazovat všechny spodní dvířka. Ty buď odstraníme a necháme volné police, nebo je nahradíme velkoobjemovými zásuvkami.

Věci, které má stojící kuchař uloženy zhruba do výšky 190 cm, by měl handicapovaný kuchař mít v dosahu do výšky kolem 150 cm. S tím, že se věci nebudou ukládat ani úplně k podlaze, ale asi 50 cm nad ní. Do tohoto výškového rozmezí je tedy nutno naskládat všechno potřebné k práci v kuchyni, což je docela náročné. To platí nejen pro příruční spíž a nádobí, ale doslova pro všechno, včetně spotřebičů. Malá chladnička nebude stát na zemi, ale asi půl metru nad ní, trouba bude umístěna mezi 70 a 80 cm od podlahy, varná deska a pracovní pult s mělkým dřezem budou ve snížené výšce 75 až 85 cm. Myčka nádobí bude opět umístěna v individuální výšce.

A ještě důležité kuchyňské detaily – využití úzkých pultů, velké úchytky u nábytku, pomocná madla, kolem varného centra ochranná kovová ohrádka, promyšlené místo na kuchařskou knihu (drátěný program), pohodlné otevírání odpadkového koše.

-ag-Foto: www.isifa.com