Kdy jindy renovovat kuchyni včetně výměny podlahy, když ne v létě? Děti se dají poslat k babičce, všechno dobře a rychle schne a pak je tady dovolená. Abychom ji ale nestrávili jen prací, je potřeba si všechno dobře zorganizovat. Pokud jste se ještě nerozhodli, jakou podlahu definitivně zvolit, tady je několik tipů + kritéria, která by se také měla vzít v úvahu.

Vybírat by se mělo nejen podle barvy nábytku, ale také podle velikosti a členitosti místnosti, podle teploty místnosti (stupně oslunění) i stylu celé místnosti, jejího vyznění. Kuchyňský nábytek se většinou pořizuje na dlouho, a když trochu zestárne, může jeho vzhled vylepšit a nečekaně důkladně pozvednout nová podlaha.

Do teplé místnosti a „jižního interiéru“ dlažbuProtože se stupňují a prodlužují vlny letních veder, měli bychom i tento vliv vzít v potaz. Pokud máte v kuchyni nepříjemné vedro, zaměříme se na výběr podlahy, která nebude zahřívání místnosti podporovat. Malá zkouška: sáhněte v kuchyni na podlahu tam, kam dopadají přes sklo sluneční paprsky v horkém dni, a posuďte její teplotu. Pak na totéž místo pro srovnání položte podlahovou dlaždici. Zůstane příjemně studená, podlaha se vůbec nerozehřívá. Proto pro kuchyni s velkými okny nebo balkonovými dveřmi na terasu stojí zato zvolit dlažbu, přesně po vzoru jižních zemí. Dokonale se hodí k další kuchyňské inspiraci jižními zeměmi – k zabudované, vyzděné kuchyni, kdy jsou korpusy zapuštěné do obkládačkami obložených otvorů na míru. V tom případě bude kuchyně dokonalá, když obklady budou barevně plynule navazovat na dlažbu. V zimě se potom chlad dlaždic – nyní nevítaný – zruší správně vybraným a instalovaným podlahovým topením.

Do retro kuchyní linoleumKuchyně si přímo říká o progresivní podlahovou krytinu, kterou je klasické přírodní linoleum (prodává se např. pod obchodní značkou marmoleum apod.) Přírodní materiál, jehož základem je vápenec, pryskyřice, pigmenty a juta nebo mletý korek. Vybírat můžeme snad z tisíců barev a odstínů, které lze naprosto libovolně kombinovat. Podlaha je teplá, pružná, pevná, skvěle se udržuje, vyniká hygieničností a odolností proti otěru i chemickému poškození. Životnost linolea je extrémně dlouhá stejně tak jako jeho stálobarevnost.

Při vaření chodíme po měkké podlazeKvalitní dřevěná podlaha se dnes používá nejen do kuchyní, ale i koupelen. Její povrchová úprava je totiž dokonale voděodolná, voduodpuzující a stabilní. Dřevěné podlahy jsou příjemné na chůzi, pružné a měkké. Klasické parkety i různá „selská“ prkna jsou dokonale upravena pro využití v náročném kuchyňském provozu, a tak se můžeme rozhodovat pro optimální vzhled podlahy také podle toho, zda je naše kuchyně „salónnější“, nebo rustikálnější. Ideální je, díky svým vlastnostem, do této místnosti dražší podlaha bambusová.

-ag-Foto: www.isifa.com