V roce 1946 během svého výzkumu radarů si vědec Percy Spencer všiml účinků mikrovlnné energie na některé látky, a tak se zrodila mikrovlnná trouba. Jenže ta první vážila 340 kg a svou výškou 165 cm konkurovala ženám průměrného vzrůstu. Na masovější použití v domácnostech si obyvatelé Spojených států museli počkat až do roku 1970, kdy byl vyvinut menší a lehčí typ, a Evropané dokonce až do let osmdesátých. Mikrovlny neboli jednoduché elektromagnetické vlny pronikají do potravin, plastů a papíru. Vstupem do potraviny se rozkmitají molekuly vody, které třením vytvářejí teplo, čímž dojde k ohřátí pokrmu. Jako zdroj pro vznik mikrovlnné energie se využívá magnetron. Ten pracuje neustále naplno, takže skutečný výkon mikrovlnné trouby se neřídí jeho výkonem, ale dobou, po kterou je magnetron využívaný. Pět vteřin akce, deset vteřin pauza, tak to přibližně vypadá při ohřevu nebo rozmrazování. Čím menší výkon nastavíme, tím delší jsou pauzy mezi jednotlivými akcemi. Vestavba Pořídit si můžeme jak mikrovlnnou troubu samostatně stojící, tak i vestavnou. Trendem posledních let je vestavný typ s představou vytvoření technického bloku spolu s elektrickou troubou. Pokud si ovšem pořídíme nejmodernější multifunkční typ, kdy se mikrovlny kombinují s grilem nebo horkovzdušnou troubou, je otázka, jestli potřebujeme ještě další přístroj na pečení. Moderní mikrovlnky dovedou grilovat, jsou vybaveny horním i spodním žárem, horkým vzduchem a dokonce invertorem, díky němuž se energie snáze přeměňuje na mikrovlny. Spotřeba energie je pak nižší až o 35 %. Počítejme ale s tím, že za čtyři tisíce korun skutečně kvalitní a výkonnou mikrovlnnou troubu nekoupíme. Výhody a nevýhody Vestavné mikrovlnné trouby šetří prostor, nepřekážejí na pracovní desce, snáze se kolem nich udržuje pořádek a vypadají i lépe. Nějakou nevýhodu ve srovnání se samostatně stojícími bychom však přece jen našli. K ceně za přístroj musíme ještě připočíst náklady za rámeček, zajistit dostatečné odvětrávání a taky výběr vestavných typů není tak bohatý. Pro montáž vestavných typů platí, že skříň určená k vestavbě nesmí mít zadní stěnu. Mezi zdí a dnem skříně, případně stěnou skříňky nad přístrojem, musí být zachován odstup minimálně 45 mm. Výkon Mikrovlnnou troubu s grilem můžeme koupit i na tržišti za neuvěřitelnou cenu, avšak jídlo bude vypadat jako bychom drželi žlučníkovou dietu. Pokud máme rádi křupavou kůrčičku, nekupujme mikrovlnku s grilem s výkonem pod 1.000 W. Levnější typy navíc neumějí zkombinovat mikrovlny s grilem, takže se střídají a gril vždycky trochu vychladne. Tímto způsobem křupavé kůrky nikdy nedosáhneme. Přibližně na osmi tisících korun začínají typy, které nabízejí výkonnější gril v kombinaci s mikrovlnným ohřevem, ale i horký vzduch. Působení mikrovln navíc horkovzdušné pečení podstatně zrychlí. Funkce Crisp V souvislosti s mikrovlnnými troubami se v poslední době začalo mluvit o funkci Crisp. O co jde? Nejedná se o jiný způsob pečení, ale celé tajemství spočívá ve speciálním kovovém materiálu, z něhož se vyrábějí pečicí plechy. Za zhruba dvě minuty se díky použitému materiálu a technologickému zpracování povrchu rozehřeje až na teplotu 210 oC, což zajistí, že pokrm se peče zespodu i shora a navíc získá křupavou kůrku. Díky kombinaci horkého vzduchu a mikrovln se doba přípravy zkracuje až na polovinu. Integrovaný program vaření nás dokonce upozorní na to, kdy je jídlo potřeba zamíchat nebo dochutit.

-das-Foto: Whirlpool