Domácí udírny získávají na popularitě stále více. Už to dávno není doma svépomocí vybudovaná udírna, ale na výběr jsou takřka profesionální, samostatné udírny, nebo velké (i mobilní) udírny kombinované se zahradním grilem. Pracují tradiční technikou uzení studeným kouřem. Podle techniky uzení v udírnách připravujeme buď trvanlivější pokrmy, nebo takové, které se konzumují poměrně rychle – záleží to mimo jiné na rychlosti uzení, teplotě kouře a tak dále.

Speciální vůni uzeným pokrmům dodávají upravené piliny, do nichž přidáme podle chuti střídavě třeba arabské koření, rozmarýn, římský kmín, bazalku a další sušené bylinky, ale i takové pochutiny, jako je skořice, vanilka, kandovaná citrusová kůra. Piliny také získají vůni, když se pokropí vínem.

Elektrická udírna Udírna ale vždy nemusí být jen umístěná na zahradě, může být také „domácí“, elektrická. Udit tak můžeme v kuchyni, ale i jinde v dosahu elektrické šňůry, například na balkoně nebo terase. Zmiňovaný spotřebič pořídíme za cenu kolem 3.500,- Kč. Je asi pět kilogramů těžký, půl metru dlouhý a plochý, celkově připomíná kontaktní gril. Po odklopení víka se objeví nerezový košík nebo miska, kam se naskládají potraviny, které chceme vyudit.

Elektrická udírna pracuje s teplým kouřem, při kterém se pokrmy rychleji udí a zároveň tepelně upravují (propékají) při teplotách o málo nižších, než je 200 °C. Pokrmy jsou vyuzené přibližně za hodinu a jsou určeny k rychlejší spotřebě, nikoliv k dlouhodobému skladování. Není to ale problém, udírna během zmíněné hodiny vyudí zase novou porci dobrot.

A co všechno si můžeme v elektrické udírně vyudit? Bez omezení všechno, co vkládáme do velké klasické udírny zahradní. Je to samozřejmě maso (vepřové, jehněčí), klobásky a ryby (losos, pstruh, par, štika, úhoř), drůbež (kuřecí nebo krůtí stehýnka), zelenina, houby a různé sýry. Zkusit to můžeme ale i s ořechy a mandlemi. Lahůdkou jsou jistě uzené mořské plody. Ty můžeme ještě vylepšit různými marinádami, do kterých pokrmy před uzením ponoříme.

-ag-Foto: www.isifa.com, Anuka