Ještě nedávno byly rohové dřezy a varné desky spíše otázkou módy než praktického rozhodnutí. Dnes už lze tuto módní vlnu považovat za minulost, rohové varné desky i dřezy již našly své místo i praktické využití a používají se stále.

Výhody a nevýhody Varné desky či dřezy pro umístění do rohových částí linky mají své odpůrce i příznivce, k možným nevýhodám patřila vždy vyšší cena tohoto vybavení, menší výběr, pokud jde o materiály i design, problémem býval i prostor v rohu za dřezem či varnou plochou. A vůbec největším oříškem byla spodní rohová skříňka, která vyžaduje pro umístění rohového dřezu či desky dostatečnou hloubku. Jenže vývoj pokročil, a tyto problémy byly vyřešeny. Rohové umístění varné desky či dřezu, případně obou, je o poznání jednodušším řešením v mnoha případech. S výhodou je toto umístění používáno v malých kuchyních, kde není dostatečně velká pracovní plocha a jejich klasická poloha či tvar by ji ještě více zmenšily.

Rohové řešení Pokud jde o varnou desku, nelze ji, na rozdíl od dřezu, umístit třeba pod oknem, umístění v rohu je tedy jediným řešením. Jenže tam ji není možné umístit běžným způsobem, tedy souběžně s hranami pracovní plochy, především kvůli nesnadnému ovládání a také nebezpečí úrazu. A ostrůvek uprostřed kuchyně připadá v úvahu pouze tam, kde je dostatek místa. Pro umístění v rohu můžeme zvolit rohovou varnou desku, která je ovšem stále poněkud drahou záležitostí, i když se již vyrábí jak elektrické, tak plynové typy, nebo klasickou čtvercovou či obdélníkovou desku, kterou pootočíme nakoso. V tomto případě lze do spodní skříňky zabudovat troubu. V případě dřezu může toto umístění vyžadovat rozvody vody a odpadu, další variantou je záměrná souměrná poloha varného a mycího centra. Pokud jde o rohové dřezy, je dnes už dostatečný výběr v materiálech i designu, ani ceny nejsou výrazně vyšší než u dřezů klasických. Vždy je ale třeba posoudit praktičnost daného uspořádání a konečnou velikost pracovní plochy při klasickém a rohovém umístění prvků.

Využití spodní skříňky Velmi problematické bylo vždy řešení přístupnosti rohových spodních skříněk. To ovšem nebyl problém pouze kuchyní s rohovým dřezem či varnou deskou, ale i klasických kuchyní ve tvaru písmena „L“ nebo „U“. Dnes už existuje více systémů využití rohových spodních skříněk, díky nimž nemusíme tyto prostory považovat za hluchá místa, kam se odkládají nepotřebné nebo nepříliš často používané věci a z nichž se dříve či později stane skladiště. Do této hluboké skříňky se hodí například karuselové police, jejichž pootáčením se dostaneme ke všemu, co je na nich ve skříňce uloženo. Jiné systémy jsou tvořeny vzájemně spojenými výsuvnými rámy, které se postupně posouvají dopředu při otvírání dvířek skříňky.

Skříňka pod dřezem je často využívána pro umístění odpadkových košů na směsný a tříděný odpad, ty mohou být postaveny ve skříňce volně nebo se vysouvají a automaticky otvírají s dvířky skříňky. S výhodou zde využijeme i drobnější součásti drátěného programu – poličky pro umístění mycích prostředků, houbiček, igelitových sáčků, rukavic a podobně. Do spodní skříňky lze uložit také skládací schůdky, jestliže máme vysoké horní skříňky.

Praktické i atraktivní řešení Rohové police a dřezy již tedy nemusíme automaticky odmítat, mohou velmi zjednodušit rozmístění spotřebičů při co nejlepším využití prostoru kuchyně nebo v atypických podmínkách. Takovéto řešení má stále také určitou atraktivitu, navíc umístění dřezu i varné desky v rohu k sobě přiblíží obě pracoviště. Vždy je ale třeba dobře počítat a vše dobře promyslet, především osazení pevných spotřebičů v blízkosti těchto rohů. Například myčka nesmí být příliš blízko rohového dřezu, abychom při otevřených dvířkách měli dostatek prostoru i u dřezu. Atypický tvar varné desky zase vyžaduje dostatečně velkou odkládací plochu po obou jejích stranách, myslet je třeba i na umístění digestoře v rohu místnosti a její typ, důležitá je i vzdálenost okna v tomto případě – jestliže nepořídíme přímo rohovou digestoř, přístroj klasického tvaru v rohu místnosti by do okna mohl zasahovat, což by nebylo bezpečné ani estetické.

-Dana D. Daňková- Foto: www.isifa.com, Franke, Baumatic