...návštěvy obchodů s čajem jsou v zimě častější, leckdo je tady skoro denním hostem. I když právě nenakupujeme, je příjemné přivonět si, informovat se na nové druhy a učit se v nich orientovat. Stejně jako v případě vína se člověk musí postupně naučit poznat kvalitu, sorty, seznamovat se s tím, jak voní čerstvé sušené lístky a jak potom chutná výsledný nálev. To všechno se dá naučit jenom praxí; stálým a dlouhodobým pitím, ochutnáváním a porovnáváním. V souvislosti s přípravou opravdu kvalitních čajů nás možná překvapí to, že se jejich lístky dají louhovat 2x až 3x. Vždycky jsme totiž na krabičkách čaje četli, že „k přípravě kvalitního čaje vezmeme vždy nový sáček“. To je pravda, v sáčcích je ale jenom drobný, méně kvalitní čajový prach a malé zlámané lístky.

Na druhu záležíRůzné čaje na nás působí rozličně, kromě druhu záleží na síle nálevu a přísadách. Pomáhají nám relaxovat, ale také nás povzbuzují, stimulují.

Černé povzbuzeníČerný čaj je stále ještě pro Evropany nejtypičtější. Klasický tea „po anglicku“ připravíme z velmi kvalitních sort sypaného čaje a stejně kvalitního tučného mléka. Louhovat se doporučuje 5 minut, po této době jeho chuť hořkne. Povzbuzující účinky se ještě násobí například v kombinaci černého čaje s gauranou.

Zelený životabudičZelený čaj se považuje za přírodní léčivý prostředek. Vyniká krásnou vůní; některý druh je sladší, jiný výraznější. Měl by se přelít asi 80 °C horkou vodou a nechat louhovat 3 minuty. Z některých druhů lze připravit až 3 nálevy po sobě. Časový odstup mezi jednotlivými louhováními by však neměl být moc velký, aby mokré lístky nenapadla plíseň. Z tohoto důvodu je mezi jednotlivými louhováními necháme v horké uzavřené konvici. Zbývá pouze zkoušet a ochutnávat, až najdeme těch svých několik čajů, ke kterým se budeme vracet.

Z některých zelených čajů se svinují různé tvary (hnízda, košíčky, zámotky, kuličky), které se pak přímo vhodí do šálku nebo konvičky s horkou vodou.

Jen pro císařePu Erh - černý čaj z oblasti Yunnan - býval tak vzácný, že jej směli pít pouze členové císařské rodiny. Právě tomuto typu čajů se v Číně říká černý; na rozdíl od našich černých čajů, které se v Číně pro změnu nazývají červenými. Kdo si zvykne na nezaměnitelnou zemitou vůni a chuť velmi zdravého čaje Pu Erh, většinou už odmítá všechny jeho vylepšené, aromatizované varianty. Lístky se zalévají vodou horkou 85 - 95 °C a nálev se může několikrát opakovat. Louhujeme jenom krátce.

-ag-Foto: www.isifa.com