Také si na návštěvě u známých či přátel sednete raději třeba k jídelnímu stolu v kuchyni než do pohodlné sedací soupravy v obývacím pokoji? Je to naprosto přirozené, neboť je mnohem zajímavější sledovat, jak paní domu při hovoru připravuje kávu, než sedět na pohovce a čekat, až ji hotovou přinese.

Dokonalá moderní kuchyně Kuchyně by v dnešní době měla být především funkční, neboť času je málo, a i když vaříme rádi, nežijeme pouze proto, abychom jedli. Útulnost tedy v obecném měřítku trochu ustupuje do pozadí, to ovšem neznamená, že by moderní kuchyně třetího tisíciletí nebyly esteticky přitažlivé. Na prvním místě se však stále častěji objevují moderní a po technické stránce špičkově vybavené kuchyně. Dokonalé materiály, perfektní spotřebiče, a také stále častěji i mnohé doplňky, které zpříjemňují a zjednodušují práci. A zatímco vybavené a kvalitní spotřebiče se už dnes dají pořídit za velmi přijatelné ceny, funkční doplňky jsou nadstavbou, která je dosud finančně poněkud náročná. I přesto se vyplatí uvažovat při plánování nové kuchyně alespoň o některých technických vylepšeních.

Zásuvky s plnovýsuvem Dříve sloužily zásuvky pouze na ukládání drobných předmětů - příborů, naběraček, měchaček, šlehacích metel a podobně. Tomu odpovídaly jejich rozměry, byly častěji úzké a mělké. Dnes jsou stále oblíbenější velkoobsahové zásuvky s plnovýsuvem, které šetří námahu a ohýbání zad. Princip je zdánlivě jednoduchý, ale velmi důmyslný. Plný výsuv umožňuje speciální kování, které nese dno zásuvky a umožňuje vysunout ji úplně celou. Je však konstruováno tak, aby současně uneslo celý obsah, jehož hmotnost se může pohybovat od dvaceti do padesáti kilogramů. Ukládat do nich tedy lze v podstatě vše: hrnce, talíře, ale i koření či potraviny. Speciálně pro ukládání potravin ale můžeme zvolit i komfortní výsuvné spížní skříně, v nichž máme vše bezpečně a přehledně uloženo, a také při ruce.

Komfort ve spíži Police ve spížních skříních jsou přístupné z obou stran a mohou být buď drátěné, nebo skleněné či plastové, u drátěných musíme vzít v potaz, že co vysypeme či vylijeme, zasáhne vše ve spodních přihrádkách. Z hlediska designu i pohodlí jsou velmi zajímavé spížní skříně s přídavným otočným mechanismem, který po vysunutí skříně otočí čelní stěnu o 90o, a zpřístupní tak uložené potraviny i zpředu. Nejmodernější spížní skříně střídají zásuvky připevněné k čelní stěně s takzvanými vnitřními zásuvkami, které lze otevírat nezávisle na celé skříni. Pokud je tedy necháme zavřené, budeme mít pohodlnější přístup k přihrádkám pod nimi. Potravinové skříně mohou být i nižší, ovšem velmi prostorné. Jejich dveře se otevírají do strany a vše potřebné se ukládá do velkých kontejnerových zásuvek s plnovýsuvem. Tyto spížní skříně jsou určeny nejen pro potraviny, ale i přístroje a nádobí, které potřebujeme pouze občas.

Novinka pro horní skříňky i spíž Během několika posledních let prošlo velkými změnami také otevírání a zavírání dveří i zásuvek, a to nejen z hlediska vzhledu, neboť úchytky velkou měrou ovlivňují celkový design linky, ale také z hlediska mechanického. Kuchyně je často spojena s obytným prostorem, výrobci všech komponent potřebných pro její vybavení se proto snaží co nejvíce omezit hlučnost. U dvířek i zásuvek je možné zvolit tichý doraz, případně i takzvané servootevírání. Stačí lehce poklepat na dvířka nebo čelo zásuvky či jemně potáhnout za úchytku, a zásuvky či dvířka se otevřou automaticky. Samozřejmě je k tomu nutná elektrická podpora.

Rohová skříňka a prostor pod dřezem Rohová skříňka byla v kuchyni vždy Achillovou patou. Spojovala v sobě mnoho místa a špatný přístup, byly v ní umístěny, tedy v lepším případě, kontejnery na tříděný odpad, v horším se pak stala skladištěm víceméně nepotřebných kuchyňských předmětů, které nám bylo líto vyhodit. V současnosti je možné využívat rohové skříňky hned několika způsoby. Pokud se nachází pod dřezem, je možné sem umístit již zmíněné kontejnery na odpad, lze sem připevnit i zásuvku upravenou podle velikosti dřezu, do níž odkládáme například drobnosti potřebné pro úklid. Rohovou skříňku lze ale vybavit i systémem výsuvných košů, které se posouvají s otevřením dvířek. Jinou možností je karusel s drátěnými policemi, jeho výhodou je snadný přístup a přehlednost.

Mobilní vozíky Velmi praktickým pomocníkem, který spojuje naši technickou domácnost se starými časy, je pojízdný vozík, dříve sloužící k servírování jídla. Dnes se z něho stal permanentně využívaný kus nábytku s volnými policemi či šuplíky na uložení nádobí nebo potravin, a případně i háčky na zavěšení drobného kuchyňského náčiní, které potřebujeme mít při ruce. Hodí se do velkých i malých kuchyňských sestav, ve velké kuchyni na něm máme při ruce věci potřebné k vaření bez toho, abychom museli stále pro něco chodit, v malé kuchyni může být zasunut pod pracovní deskou a v případě potřeby pak rozšířit pracovní plochu.

Ovládání na dálku Domácnosti kompletně propojené do systému, který automaticky sleduje topení, větrání, spotřebu energií a podobně, už nejsou úplnou novinkou. Technický pokrok se v tomto směru nevyhnul ani kuchyním, jejich součástí už je počítač, televize a audiovizuální technika, a do systému je tedy možno zapojit i kuchyňské přístroje. Lze tak kontrolovat obsah chladničky nebo programovat funkce jednotlivých spotřebičů. Dana D. Daňková Foto: Bulhaup, Ikea, Kuchyně Hanák