Leden bývá ve znamení seznamování se s takzvanými „praktickými“ vánočními dárky, které putovaly z pod stromečku rovnou do kuchyně. A právě leden to také otestuje – zda se dárky osvědčí a stanou se součástí kuchyně – anebo ne a poputují někam na zadní police spíže. Dobře vybranými, osvědčenými dárky se mohou stát úplné maličkosti i nákladné spotřebiče.

Loupání česneku rychle a bez poničených rukouOloupat stroužek česneku někdy není jednoduché ani příjemné. Pod stromečkem jsme ale našli měkký silikonový váleček. Do válečku se vloží stroužky česneku, váleček se potom důkladně prohněte rukama – a vyjmou se z něj zázračně oloupané stroužky, ze kterých dokonale odpadly slupky.

Luxusní stolní vařičNepotřebujete velký sporák nebo nemáte na něj místo? Praktičtější (mobilnější) než zabudovaná varná deska do pracovní plochy je stolní sklokeramická deska s dřevěným rámem. Je to v podstatě sklokeramický plotýnkový stolní vařič s plotýnkami integrovanými do jedné varné plochy. Pokud jde o cenu tohoto velmi elegantního spotřebiče, příliš si nezadá s cenou klasického sporáku.

Oboustranná zavírací pánevPraktický dárek šetřící čas. Pánev na lívance a omelety má dvě spojené části a antiadhezivní povrch – do jedné se nalije těsto, druhá identická půlka se pak přiklopí. I ta je zahřátá, takže se lívance pečou současně z obou stran.

Test me! Také hledáte špejle při každém pečení? A pokud se vám třeba někdy stalo, že se vám špejle zlomila ve vypečené tvrdé chlebové kůrce, vyměňte ji za praktickou drobnost – ocelovou dlouhou tenkou jehlu, která má na jednom konci držátko (v našem případě ve tvaru plastové bábovky s nápisem test me!) a velmi ostrý protilehlý konec. Ten se do koláče nebo jiného pečiva lehce zapíchne, a přitom do něho neudělá díru. Dále už to funguje na stejném principu jako špejle – pokud na jehle neulpí těsto, dílo je hotovo a je na čase je vytáhnout z trouby!

Toustovač se zabudovaným rozmrazovačemNebo také s funkcí odmrazování, chcete-li. Je to praktické – nemusíme čekat, než se toustový chléb rozmrazí. A nebo ho klidně můžeme zapomenout včas vytáhnout z mrazáku, a přesto si pochutnat na propečených toustech. Plátky chleba se v přístroji dokonale rozmrazí a následně opečou.

-ag-Foto: Bottega, www.isifa.com, Tefal