V takové kuchyni se z trouby snad neustále linuly neodolatelné vůně - ať už chleba nebo buchet. Záclonky, klasické jemné stolní servisy, sněhobílé naškrobené ubrousky, staré formy na pečení, kafemlejnky na sváteční kafíčko, hodiny se závažím pomalu odtikávající čas, starý pivní půllitr... Pokud rozumíte romantikou právě toto, sáhněte po podobných zařizovacích předmětech a dejte jim vyniknout.

Romantika v mnoha podobách

Romantická kuchyně v celkovém vzhledu ovšem může mít mnoho tváří - třeba rozevlátou provensálskou se zavěšenými měděnými pánvemi a velkou měděnou digestoří, slunnou a pastelovou toskánskou, načinčanou biedermeierovskou. Inspirovat se ale můžeme nechat i selskou španělskou kuchyní plnou keramiky, mozaiek na stěnách i na obestavěných obložených kuchyňských skříňkách.

Samozřejmě, abychom docílili dojmu romantičnosti, musíme prostor více zaplnit mnoha maličkostmi než minimalistickou kuchyni - a na to potřebujeme přece jenom větší místnost.

Bez pastelových barev se neobejde

Na velké plochy (stěny, podlahu, závěsy, záclony, nábytek) volíme pastelové barvy, nebo kuchyni ladíme do skořápkově bílé, smetanové, vanilkové... Tyto odstíny dovnitř vnášejí jak světlo, tak i nostalgii. Na jejich pozadí si můžeme pohrát s krásnými detaily nádobí a doplňků. Podlaha musí stylově sedět ke zbytku interiéru - v tomto případě se asi vyhneme třeba korku a linoleu, raději zvolíme stylem odpovídající dlažbu nebo podlahu dřevěnou - rustikálnější prkennou nebo parketovou.

Na stěny využijeme různé patinované efekty - obláčkové, vymývané, vzbuzující dojem starého mramoru. Anebo zkuste malbu válečkem. Ke stěnám pak vybereme záclony a závěsy; nezapomeneme ani na detaily, jako jsou konzole.

Bílá či pastelová křehkost nábytku sedí romantické kuchyni více než těžké strohé solitéry z dřevěného masivu. Vysoký příborník, špajzka, komody, police i skříňky vypadají vzdušně a lehce v bleděmodrém, hráškově zeleném, žlutém nebo růžovém provedení, i když jsou z poctivého dřeva a fortelně vyrobené.

Stolní porcelán vynikne v krásném starém proskleném příborníku. Zkuste si prohlédnout třeba anglický wedgwood; chybu neuděláte s klasickým modrobílým cibulákem.

Pro bylinky jako stvořená

Také pro kuchyňské květiny sáhneme do historie - před mnoha lety bývaly třeba oblíbené tchynin jazyk, myrta, voskovka. Kuchyně v romantickém duchu je jako stvořená pro malou bylinkovou zahrádku za oknem. Na parapetu z romantických bleděmodrých obkládaček vyskládaných do mozaiky svítí červené pelargonie a slunce prosvítá snítky čerstvé petržele v kameninovém hrnci - petrželáku. Také sušené kytice květů a bylin jsou velmi typické.

Ale jak sloučit supermoderní techniku se starosvětským vzhledem celé kuchyně? Je to něco jiného, než když stylizujeme kuchyni dejme tomu do let padesátých, kdy spotřebiče už v kuchyních byly a my kuchyni doplníme jejich módními oblými replikami. Kuchyně romantická se inspiruje v některých aspektech někde v 19. nebo na počátku 20. století, kdy většina našich spotřebičů ještě neexistovala. Velké spotřebiče se proto v naší romantické kuchyni schovávají za dvířky, po kombinovaných sporácích se vyplatí pátrat, pokud chceme dodržet styl. Lze si pořídit, i když za poměrně vysoké ceny, sporáky obkládané porcelánem a keramikou, v kombinaci na dřevo či uhlí, na elektřinu či plyn, a ještě zde často zbude místo na větší či menší gril. Malé spotřebiče musíme optimálně zakomponovat do prostoru - varná konvice (ne příliš techno tvaru, ale buclatější), pastelový topinkovač, mikrovlnka a další malé spotřebiče nám alespoň pomáhají připravit v romantické kuchyni romantickou snídani či večeři.

-ag-Foto: Bulthaup, Alnus, Iveta Kopicová, www.profimedia.cz,