Úplně novou kuchyni, pokud jde o vzhled, můžeme mít skoro hned, aniž do ní nastěhujeme jediný nový kus nábytku. Stačí vzít jen kuchyňskou sestavu, případně trochu pomíchat skříňky - podle potřeby logičtěji zpřeházet a uspořádat. U spodních skříněk se dvířka ponechají a u horních třeba i vymění za matová posuvná skla nebo odklápěcí.

Někdy to ale nestačí. V takovém případě bude nezbytné místnost zařídit celou naprosto znovu, od začátku. Zapomenout na standardní nábytek a začít počítat s každým využitelným centimetrem. Prostě ušít si kuchyni na míru, s maximem vestavěných prvků.

Nábytek bude vytvořený s předem ujasněným konceptem. Bude jasné, kam přijde robot, žehlička, velké přístroje budou vestavěné a úsporně naskládané nad sebe, malé budou mít přesně vymezené místo ve skříňkách a poličkách.

Chvála zvýšené pracovní (i jídelní) ploše

Vyšší než stále ještě standardní výška pracovní desky nenapomáhá jen naší páteři, ale je z praktického hlediska vhodná právě do malých kuchyní.

I v maličké kuchyni se snažíme najít místo k servírování alespoň snídaní a vybudovat prostor pro takzvané malé stolování. Toto místo bude multifunkční - pracovní i jídelní zároveň. V úvahu připadá třeba zvýšený dlouhý pult, na který se umístí menší spotřebiče, které by měly být stále po ruce, a právě při snídani jsou nepostradatelné - topinkovač, varná konvice. V době přípravy jídla pult poslouží jako pracovní nebo odkládací místo, pak se rychle vytáhnou z přilehlé skříňky talířky, hrnky, příbory a může se stolovat. Skládací židle přitom mohou být schovány pod pultem, stejně jako pod něj lehce zajedou mobilní lehké barové židle.

Otevřený prostor pomůže

Aby kuchyně ale nevyhlížela příliš kompaktně, je dobré zvolit kombinaci uzavřených modulů s horními otevřenými skříňkami doplněnými volnými policemi pod stropem. V takovém případě rezignujeme na vylepšení funkce kuchyně různými plnovýsuvy, ale renovujeme ji například pomocí speciální samolepicí tapety.

Minikuchyně – vše v jednom

Klasickou minikuchyni s chladničkou, elektrickým dvojvařičem, dřezem s odkapávačem lze vylepšit vysokou skříňkou. Takovou úzkou a vysokou (až 190 cm) skříňku, která je uzpůsobena pro zabudování trouby, mikrovlnné trouby a dalších spotřebičů, je možné koupit samostatně.

Na šedesáti centimetrech šířky získáme nad sebou zezdola místo na minimyčku, troubu a varnou desku.

-ag-Foto: www.profimedia.cz, Electrolux, Jak se staví sen