Odlehčené, barevné, veselé kuchyně jsou velmi oblíbené. Celkově subtilní, lehké jako pírko, protipól masivních, nehybných kuchyní klasických. Tam je problémem posunout těžký stůl nebo vysoký příborník, tady je naopak všechno zdánlivě jakoby v pohybu, a všechno taky v pohybu opravdu je. Lehké stoličky a židle z plastu, bužírky a kovu, ohýbané, perforované a proplétané. Židle na kolečkách, mobilní stolky, pulty a stolečky. To všechno může být večer rozestavěno úplně jinak, než to bylo ráno, a tak kuchyně může vyhlížet každý den trochu jinak. Dynamická kuchyně se zkrátka dá modifikovat podle toho, jak to momentálně potřebujeme. Podle toho, pro kolik lidí právě dnes vaříme, kolik přijde hostů a jestli vůbec máme chuť vařit, nebo si jen tak sami stoupnout k domácímu baru se sklenkou.

Spotřebiče jsou tady buď přiznané, moderní designové kousky - anebo naopak zabudované, schované za barevnými, veselými dvířky skříněk. Případně i půl napůl.

Zmrzlinová kuchyně Veselá barevnost kuchyňského nábytku evokuje snad nejvíce pastelové barvičky zmrzlin – barvy si tyhle kuchyně vzaly přímo ze zmrzlinářského pultu: je tady oříšková, banánová, jogurtová, mandlová, kiwi a pistáciová. Anebo i výraznější barvy jako jahodová, „šmoulová“, borůvková nebo ostrá pomerančová. K tomu kovové hrany nebo tenké subtilní lišty ze světlého dřeva.

Lehké skříňky se také lehce otevírají – samozřejmostí jsou plnovýsuvy, skryté lišty, dotykové otevírání – anebo zase naopak velká, masivní madla a hliníkové tlusté úchytky jako od motoru tatrovky z 50. let.

S barevností nábytku si dokonale notují módní pastelové řady malých spotřebičů – světležluté, azurové nebo hráškově zelené varné konvice, toustovače, odšťavňovače, mixéry. Samozřejmě tady nesmí chybět pořádný espresovar. Kuchyně se často přímo leskne kvalitním nerez nádobím, v některých případech profesionálními kousky, drahými hrnci renomovaných značek. Digestoř zůstává v nerezu, ale barevně se přizpůsobuje alespoň svou spodní hranou: kouřovým, zelenkavým nebo modravým sklem.

-ag-Foto: www.isifa.com, EWE