Dá se to vůbec zvládnout? Den co den? Pořád dokola a po celý rok? Myšleno je doporučených pět porcí zeleniny nebo ovoce denně. Podívejme se, jak se to dá dokázat.

Máme-li v denním plánu pět chodů, při každém by se měl objevit kousek ovoce nebo zeleniny. Tím bychom měli mít vystaráno: nejen že jsme tělu dodali, co potřebuje, navíc ale taková skladba jídla docela spolehlivě zabraňuje i přejídání.

V praxi by to mělo znamenat, že si ráno dopřejeme ovoce. Anebo ovocnou šťávu a ovoce pak k dopolední svačině. Ta může už ale být i zeleninová. K obědu bude střídavě: zeleninové jídlo či velký zeleninový salát (s masem, rybou nebo těstovinami) nebo maso a salát. Přičemž salát bude první, vždy „povinnou“ přílohou a teprve podle stupně hladu bude následovat rýže, brambory a podobně. Toto schéma oceníme v případě, že hodláme nějaké kilo shodit. Zelenina by vždy měla být v co nejčerstvějším stavu. Smažený květák (o doprovázející tatarské omáčce nemluvě) má pro organismus mnohem menší cenu než salát s kousky květáku syrového nebo šetrně a velmi krátce upraveného v páře. Navečer vyměníme syrovou zeleninu za zeleninu vařenou (jen lehce a šetrně na páře), dáme si ji třeba s rybou, jindy jako rizoto.

Přehlížená, ale pro konec zimy ideální V obchodě u regálu s více či méně oranžovočervenými rajčaty zavřete oči a k jednomu plodu přičichněte. Neucítíte vůbec nic. Ani náznak typické vůně, vůbec žádnou vůni. Podobné je to s chutí. Kupují se snad pouze ze setrvačnosti. V tomto ročním období vybíráme proto rajčata pokud možno z keříčků, zralá a vonící. Pokud na ně nenarazíte, vrhněte se raději na jiné druhy zeleniny, kde je kvalita konstantní a vitaminy všudypřítomné.

Teď je zkrátka ten pravý čas na zelí, ředkev a celer. A také na mrkev a červenou řepu. Zeleninu levnou, zdravou, často přehlíženou. Sáhněte přitom jak po receptech staročeského venkova, tak po těch zahraničních – podíváme se přitom na východ a jih od našich hranic. Všechno se ale dá jednoduše použít do univerzálních salátů, ve kterých je zelenina nejčerstvější, a tedy nejzdravější.

Saláty na mnoho variací Vynikající salát je z polníčku. Je ovšem docela drahý, proto i pro rozmanitější chuť se může míchat s listy stejně tmavozelenými – s voňavou rukolou. Přidat lze i listy špenátu. Barevný kontrapunkt salátu dodá krásně červená i sytě žlutá masitá paprika, která přivede do těla i vysoké množství vitaminu C. Nakonec přidáme droboučké růžičky brokolice a přistrouháme trochu černé a bílé ředkve. Nepřeháníme to s kalorickou hodnotou zálivky; vynecháme majonézy a vystačíme si s olivovým olejem a jablečným octem.

Velmi jednoduché – jemně nastrouháme do velké mísy celer a karotku, půl napůl a ochutíme kvalitními ingrediencemi. Na ochucení použijeme vinný ocet a olivový extra virgin olej, mořskou sůl a čerstvě mletý pepř. Necháme salát proležet a chuti spojit v chladničce. Nakonec servírujeme s lístky bazalky.

Zkuste zelí Nemáme už na výběr jenom bílé a červené zelí, nezbytné k pečené kachně. Můžeme vyzkoušet i jemné vietnamské „špičaté“ zelí, ve tvaru světlezeleného kuželu.

Tip: Do dušeného červeného nebo bílého zelí přidejte 100% jablečný džus. Množství podle chuti, aby zelí nasálo vůni jablek a chuť byla vyvážená, sladkokyselá. Můžete do něj také kousek jablka přistrouhat a podusit dohromady.

Obměna: Určitě sklidíte uznání také s výtečným kedlubnovým zelím.

Black & white Bílá i černá ředkev mají delikátně štiplavou chuť, která vytvoří říznou chuť salátů. Bílá ředkev je výborná zelenina využitelná v teplé i studené kuchyni. Nakrájenou na tenké a široké pruhy a krátce restovanou a dušenou ji použijeme do čínských jídel, syrovými plátky obkládáme chleby. Malé kousky ředkve oživí listové saláty a peprnost dodají zálivce.

Černou ředkev využijeme při jarním pročišťování a redukčních kúrách. Salát z ní kombinujeme s nastrouhanou kedlubnou a mrkví (zálivka: olivový olej a citronová šťáva). Kolečky ředkve a hlávkovým salátem obkládáme celozrnné chleby.

-ag- Foto: http://www.isifa.com/