Zima svádí souboj s jarem - teploty jdou dolů a zase nahoru a hned zase klesají... Najednou jsou všichni nastydlí. Míříme pak hned do kuchyně za teplým čajem a nějakými těmi lektvary. Pokud také kašlete a smrkáte, nebo se obáváte, že brzy budete, protože cestujete hromadnou dopravou, máme pár tipů na posílení organismu, případně vyhnání bacilů z těla ven.

Hlavně žádnou námahu!Jakmile se přestanete cítit dobře, ihned přestaňte zatěžovat tělo. Nejen fyzickou aktivitou, ale také jídlem. Je důležité nechat organismus odpočinout. Odpusťte si večeři typu knedlo-vepřo-zelo a podobných těžkých variací. Tělo potřebuje energii, kterou by vydalo na trávení takových vydatných jídel, právě na uzdravování. Napodobte děti a zvířata; ty s nástupem nemoci jídlo omezí, čímž zbytečně tělo v okamžiku oslabení nepřetěžují.

Co ano, co neV kuchyni si tedy nic nesmažte a i třeba s krupičnou kaší nějakou dobu počkejte. Vynechejte med a mléčné výrobky (zhoršili byste si rýmu) a zaměřte se na potraviny čisticí. Vyhýbejte se také rafinovanému cukru a samozřejmě alkoholu. A to i svařenému vínu, pokud máte horečku.

Tělo stále podporujte dostatkem správných nápojů! Nakupte si velké balení zeleného čaje. Není na škodu také posílit ledviny vypitím čaje ledvinového. Pokud pravidelně nepijete v době, kdy jste zdraví, bylinné čaje, děláte dobře. Jsou to čaje léčivé a nezabraly by na vás, až onemocníte a budete jejich pomoc potřebovat. Právě v době nachlazení přichází čas k pití čaje z květů černého bezu a také sirupu z bezových plodů. Vhodný je též šípkový čaj, protože obsahuje velké množství vitamínu C. Budete potřebovat i citron, jen ho nepřidávejte do příliš horkých nápojů, jinak zničíte vitamíny.

Z posilujících pokrmů jmenujme silnou česnečku a slepičí vývar. Vedle česneku mějte po ruce i cibuli, jejíž šťáva pomáhá při kašli a rýmě. A jak z ní získat šťávu? Nakrájenou cibuli posypejte cukrem nebo polijte medem. Z cibule se uvolní šťáva, která se pak užívá po lžičkách.

Pokud jste oslabeni tak, že nemáte na nic chuť, zkuste čerstvě uvařený jablečný nebo hruškový kompot se skořicí a hřebíčkem.

Brzké uzdravení!

-ag-Foto: www.isifa.com