Přestože toto exotické ovoce vzhledem připomínající pichlavé přerostlé maliny, tedy alespoň svou růžovou barvou, není na našem trhu žádnou novinkou, moc ho neznáme. A to je škoda. Je to ovoce velmi lehké, s docela nepatrnou váhou, a tak i když kilogram stojí poměrně dost, za pár korun můžeme více než jenom ochutnat. Určitě mu velmi rychle přijdete na chuť. V obchodě pátrejte někde mezi limetkami, karambolou a granátovým jablkem – lychees lze poměrně snadno přehlédnout pro jeho nenápadnost. A když ho neseženete čerstvé, kompotované určitě.

Jak je konzumovat Když je oloupeme, což jde docela rychle a lehce, pod slupkou se objeví svěží bílá dužnina, velmi šťavnatá a krásně sladce vonící. Zbývá vyjmout pecky, což jde o něco hůře než loupání, a naskládat ovoce do vysokého poháru. Nejlepší je určitě pojídat lychees jen tak, doplnit se ale dají i šlehačkou nebo smetanovou zmrzlinou. Pokud nemáme trpělivost ovoce vypeckovat, jíme je prostě jako třešně a pecky vyplivneme.

Druhou, daleko decentnější možností je napichovat lychees jako olivy na párátko. Nejjednodušší a zcela bez práce je však řešení zakoupit hotový kompot. Ovoce je v něm vypeckované - a navíc obohacené o stejně omamně vonící sladký nálev.

Toto voňavé ovoce můžeme využívat i k dekoraci jídel, přidávat do masitých pokrmů, jako je kari nebo kachní prsa. Omáčky zjemní a dodá jim nasládlý akcent. Použít lze i v mnoha koktailech.

Tip k vyzkoušení: Na dvě porce si připravíme: 3 cl ginu, 3 cl likéru Cointreau, šťávu z pomeranče, sekt, lžíci ledu.

Do šejkru na led dáme gin, likér, pomerančovou šťávu a důkladně protřeseme. Na dno širokých šampaňských misek položíme plod lychees, třešinku, jahodu, čerstvou nebo zmraženou malinu či ostružinu (všechno, nebo jenom něco, podle toho, co doma máme). Na ovoce nalijeme koktail a dolijeme opatrně sektem.

-ag- Foto: http://www.profimedia.cz/